Оценка на цитотоксичния потенциал на парата от електронните цигари върху култивирани сърдечни клетки

(източник Evaluation of the cytotoxic potential of e-cigarette vapor on cultured cardiac cells: a new study)

На 16 Октомври 2013 в Международния журнал за изследване на околната среда и обществено здраве (International Journal of Environmental Researchand Public Health) беше публикувано ново изследване върху електронните цигари. Изследователи от Центъра за сърдечни операции Онасис (Onassis Cardiac Surgery Center) в Гърция и Токсикологичната лаборатория Абич в Италия (Abich Toxicological Laboratory), водени от главния изследващ Д-р Константинос Фарсалинос (Dr Konstantinos Farsalinos) направиха оценка на цитотоксичния потенциал на парата от 20 различни течности за електронни цигари върху култивирани сърдечни клетки. Важно е да се отбележи, че за създаване на парата са използвани налични на свободния пазар електронни цигари (бел. прев. eGo и Lavatube). Както и за първи път беше направено изследване и върху парата от мод при по-високи стойности на волтовете. За да се осигури сравнимост, паралелно беше изследван и цитотоксичния ефект от дима на нормална тютюнева цигара. В резултатите от изследването се установи, че цитотоксичността на парата от електронната цигара е далеч по-ниска от тютюневия дим, като повечето от тестваните течности не показаха абсолютно никакви странични ефекти върху клетките.

Д-р Фарсалинос сподели, че „това проучване е продължение на нашите усилия да установим и измерим по научен начин ефекта от ползването на електронни цигари“, Той продължи „Следва да се подчертае, че в този експеримент ние използвахме реални устройства и течности, които са популярни сред потребителите и се ползват ежедневно, като при самите тестове се стремим да пресъздадем възможно най-точно реалната употреба. Резултатите още веднъж показаха, че парата от електронни цигари е значително по-малко вредна от дима на тютюневите цигари.

По-голямата част от тестваните течности не показаха странични ефекти върху сърдечните клетки. Нормата на клетъчно оцеляване (cell survival rates) е близка до тези на клетки култивирани в чиста среда. Въпреки това, една от пробите показа цитотоксичност близка до граничните стойности, докато при три други се наблюдава намалено клетъчно оцеляване. Д-р Фарсалинос сподели: „Това проучване потвърди нашите подозрения, че доколкото те съществуват, проблемите свързани с електронните цигари не идват от основните съставки (пропилен гликол и глицерин), а от овкусителите. Много малка част от овкусителите може да предизвикват някаква, но в крайна сметка по-ниска вреда в сравнение с тютюневите цигари. Най-зле представилите се течности бяха три пъти по-малко токсични, сравнено с дима на тютюневите цигари. При правенето на тези течности са използвани тютюневи листа, за да се извлече аромат от тях и аз вярвам, че потребителите на електронни цигари трябва да направят своя информиран избор какво да използват. При всички случаи трябва да се има предвид, че ароматите играят важна роля при приемането и успеха на електронните цигари като заместител на пушенето.“

До голяма степен дебата около електронните цигари е фокусиран върху никотина. Използваните в това проучване никотинови течности бяха с концентрация между 6 мг/мл и 24 мг/мл. Д-р Фарсалинос коментира, че: „Нашите резултати ясно показаха, че клетъчното оцеляване няма връзка с нивата на никотина в течностите. Това наблюдение потвърждава предишните, които показаха, че никотина изпаряван при нива нормални за употребата на електронни цигари не е токсичен за клетките.“

Тестовете, направени с високоволтов мод показаха намалено оцеляване на клетките. Необходими са допълнителни изследвания, за да се открие причината, тъй като тя може да се дължи на по-високата температура или на факта, че по-интензивното изпаряване затруднява доставката на течност до фитила.

Възможно е концентрацията на никотина да влияе отрицателно на клетъчно оцеляване, в случаите когато се ползва никотин с ниско качество, съдържащ остатъчни замърсители от тютюна.

Д-р Фасалинос и неговият екип провеждат изследвания на електронни цигари от 2011 година.

Непрофесионален превод предоставен от nicknamed, на когото екипът на VapingBG благодари сърдечно

About nicknamed 6 Articles
nicknamed