Изборът – II Част Влияние върху здравето и околната среда

Тук ще започна с няколко уточнения, навярно всеки ги знае, но все пак да ги припомня.
На първо място, какво е околна среда – накратко казано това е средата, в която живеем. От нея зависи, както здравето ни, така  и             начина ни на живот. Околната среда включва в себе си живата (в това число и хората) и неживата природа.

    И на второ, но не по значимост е здравето. Толкова често се споменава, но колко много означава за нас разбираме едва когато изпитаме проблеми с него, но какво е всъщност здравето?
Здравето на един организъм е съвкупност от състоянието на структурата, метаболизма и функциите на отделните органи и целия организъм. Предполага се, че при здрав организъм липсват отклонения от нормалните параметри на тези показатели.
Всъщност зависимостта между околна среда и здравето е двупосочна. Както не е възможно да се радваме на добро лично здраве при не здрава околна среда, така и не доброто здраве оказва влияние върху околната ни среда.
Заприлича на здравен журнал, но когато става въпрос за избор, касаещ доставчика на така потребният ни никотин, е добре да се знаят тези неща.
Е това, че тютюнопушенето е вредно е всепризнато, многократно изследвано и доказано.  ДОКАЗАНО ВРЕДНО, както за употребяващите, така и за околните. За здравни аспекти и последствия от тютюнопушенето е изписано толкова много, но въпреки това считам за нужно, тъй като се разглежда влиянието върху здравето, да отбележа следното:  Пушенето води до изразено изменение на вътрешните органи. Най-често се засягат органите, свързани с дишането, сърдечно-съдовата система, храносмилането и др. Вдишването на тютюнев дим от хора, които не практикуват тютюнопушене, се нарича пасивно тютюнопушене. Пасивните пушачи са изложени на същите здравни рискове, като активните пушачи.
Важно е да се отбележи и това – За основен причинител на заболяванията появили се в следствие на тютюнопушенето се приемат канцерогенните съставки на тютюневите смоли (катрани) – радон, безпирен и нитрозамин. Никотинът не е канцерогенна съставка, поне не и в дозите, които се усвояват.
Ще спра до тук с тютюнопушенето и ще погледна към алтернативната електронна цигара.
Както, вече съм отбелязъл, НИКОТИНЪТ е този, който създава зависимостта ни, предавайки усещане за щастие. Точно нуждата от него, е тази която ни кара да посегнем към цигарата.
Е, електронната цигара е алтернативен начин да се достави източника на нашето щастие, чрез изпаряване на течност.
Когато става въпрос за здравето, трябва да се отбележи, че този алтернативен метод е сравнително нов и едва сега започват да се извършват по задълбочени изследвания за влиянието му върху човешкият организъм и неговите функции.
Трудно е да се говори за предизвиквани здравословни проблеми, когато по-голямата часто от потребителите на електронни цигари са бивши тютюнопушачи.
Ако се върнем малко по – горе в текста, съм споменал основните причинители на заболяванията в следствие употребата на тютюневи изделия, е то при изпаряваната течност те липсват. Е при някои течности, ароматизирани с извлек от тютюневи листа се доказа че има, макар и в много минимални количества.
Основния проблем, за потребителите на електронна цигара е факта и по – точно влиянието върху здравето им е липсата на дългосрочно наблюдение за въздействието им върху организма. Как влияе парата върху белите дробове? Няма научни доказателства както в подкрепата на тезата за негативно въздействие, така и за обратната теза.
От разговорите ми с хора ползващи тези електронни устройства, а така и от моите преки наблюдения, мога да кажа, че след известен период от преминаването от тютюнопушене към изпаряване, се констатира подобравяне на вкусоусещането, подобравяне на дишането, подобряване на функцоналното състояние и други.
Сещам се, когато аз търсих информация за да направя своя избор, попаднах на описание на едно проведено изследване, мисля че беше в Корея. Изследването е проведено с хора спрели тютюнопушенето като една част от тях го бяха заменили с изпаряване, а другата с никотинови лепенки, дъвки и др. Като на определени периоди от време се правени физиологични изследвания и на двете групи. Интересен бил факта, че групата преминала на електронни цигари показвала заначително по – бързо изчистване на белите дробове, както и по – добри функционални показатели.
От всичко казано до тук, ще излезе, че тези никотино доставящи устройства са даже полезни. Едва ли, но поне не е доказана все още тяхната вредност, т.е. ще ги приема като  НЕДОКАЗАНО ВРЕДНИ!
И въпреки, че електронната цигара в пряко сравнение с тютюниевите изделия се представя по-добре. Доказано е, съдържат че значително по-малко замърсители от традиционните цигари. Делът на канцерогенни вещества, например, е около сто пъти по-малък, твърдят проучвания. Както и факта, че да се открият здравни рискове за пасивните пушачи са малко вероятни. Зависимостта към никотина продължава, но с по – подходящи добавки.
От гледна точка на влиянието на електронните цигари върху околната среда, определено нещата не са в тяхна полза. Тъй като са продукт на индустрията, то няма начин да не оказват своето влияние върху околната среда, но го правят някак индиректно.
Трябва да се отбележи, като положителна все пак  възможността за рециклиране на някои от съставните части на устройставата за изпаряване.
E оказват ВРЕДНО влияние върху околната среда, но не повече от цветен телевизор или готварска печка.
Ще спра до тук, макар темата за здравето да е неизчерпаема. Надявам се информация, която Ви представих да помогне да направите своя малко по – информиран избор.
Аз своят го направих вече.

I ЧАСТ :  ИЗПАРЯВАНЕ VS ТЮТЮНОПУШЕНЕ
III ЧАСТ: УПОТРЕБА, ДОСТЪПНОСТ И ЦЕНА
IV ЧАСТ: ПЪРВАТА ЕЛЕКТРОННА ЦИГАРА – БАТЕРИЯ И ИЗПАРИТЕЛ
ТЕЧНОСТ ЗА ЕЛЕКТРОННА ЦИГАРА

Автор : Moby