Изборът – I Част : Изпаряване vs тютюнопушене

 
ПАРА VS ДИМ

Чудих се, как точно да започна сравняването. Струва ми се логично на първо място да бъде изяснено какво представлява парата и какво представлява пушека:

Пара Пушек
Газ, който се получава при нагряване на течности. Дребни частици от горене, които се носят на талази из въздуха.

 

Газообразна форма, създадена при изпаряването на течност за електронни цигари срещу фини (дребни) частици от горене на листна маса. Кое според Вас е по – добре за дихателните пътища, сами преценете.
Ето и още малко информация, какво навлиза чрез дихателните ни пътища в белите дробове, при единият и другият варианти:

Пара от течност за електронна цигара Тютюнев дим
Фината водна пара, със съдържание на никотин пропиленгликол и аромати.  Дребни частици от горене, съдържащи в себе си никотин,катран, въглероден двуокис,ацеталдехид, полифеноли, тежки метали и др.

 

След като уточних най – важната разлика между изпаряването с електронна цигара и тютюнопошенето, ще кажа и най – важната прилика – и двете средства, използвайки различни носители, доставят никотин в организма. В табличката по-горе се забелязва съдържанието на никотин и в двата носителя. Логично! Нали точно с това се свързва и тяхната употреба, да доставят никотин.
А какво всъщност представлява никотина и какво може да се очаква от неговата употреба?
Написано за никотина има много, аз ще спомена само някои интересни факти за него:
;) Никотинът е този, който създава зависимост, предавайки усещане за щастие.
;) Никотинът се явява агент с екстремно високи стойности към пристрастяване. Много проучвания показват, че към никотина се развива много по-силна зависимост, отколкото към кокаин и хероин.
;) Никотинът се синтезира в растения от семейство Картофови. Като в известни количества се съдържа в доматите, картофите, патладжаните и зелените чушки. Той е е природен пестицид и защитава растенията;
;) Никотинът влияе върху централната и периферната нервна система;
;) В ниски концентрации веществото действа като стимулант за бозайниците (в това число и хората);
;) При високи концентрации може да доведе до повишаване на кръвното налягане;
;) Прекалената употреба може да доведе до увреждане на очите;
;) Никотинът се просмуква през кожата;
;) Досега на висока концентрация никотин с кожата на човек, може да предизвика натравяне и дори смърт, тъй като никотина преминава относително лесно в кръвообращението при кожен контакт. Средната летална доза за никотина при възрастен човек е 40–60 mg (0.5-1.0 mg/kg);
;) Вероятността човек да предозира никотин единствено чрез пушене е малка. Въпреки, че предозиране е възможно ако се използват никотинови лепенки и дъвки в комбинация с цигара
Има още много изписано за никотина, но си мисля, че и това е в повече. В заключение ми се иска да спомена, че не никотина с минималните си концентрации и при двете форми на прием е този, който предизвиква сериозните здравословни проблеми, но точно той е виновника да се приемат и другите съставки.

Като изключим никотина, уравнението ни придобива следния вид: ароматите и пропиленгликола съдържащи се в парата срещу катран, въглероден двуокис, ацеталдехид, полифеноли, тежки метали и др. мислих да оставя без коментар, но все пак:

Ароматите, с които се  овкусяват течностите за електронните цигари, макар да са специално разработени с идеята да са безвредни за човек и използвани най – често в хранително вкусовата промишленост са си все пак химия. Изследванията показват, че една част от тях, макар минимално, оказват вредни въздействия върху организма при инхалиране. Точно те са тези, които носят най – сериозният риск за здравето при употреба на електронни цигари.

Пропиленгликол, важно е да не се бърка със съдържащият се в антифриза етиленгликол. Пропиленгликола е безцветна, вискозна и силно хигроскопична течност. Използва се в кремове, пасти за зъби и дезодоранти като овлажнител и омекототел. Среща се в хранителните продукти като овлажнител в тютюна.

Катран, въглероден двуокис, ацеталдехид, полифеноли, тежки метали и др. – звучи си страшно нали? Катран, онази черна лепкава субстанция приличаща на асфалт. Въглеродният двуокис, единствено неговото присъствие не ме кара да настръхвам. Не че е полезен, но съм го чувал в училище, при това си го има и във въздуха. Другите съставки …, е не че ги няма и тях, особено на “Орлов мост”, но ми звучат страшничко.

Ще спра до тук, не че считам темата за изчерпана, но смятам това за достатъчно, като информация, върху която да помислим. Информация, която да Ви помогне да направите своя малко по – информиран избор.

Аз своят, съм направил вече.

Автор : Moby

II ЧАСТ:  ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ЗДРАВЕТО И ОКОЛНАТА СРЕДА
III ЧАСТ: УПОТРЕБА, ДОСТЪПНОСТ И ЦЕНА
IV ЧАСТ: ПЪРВАТА ЕЛЕКТРОННА ЦИГАРА – БАТЕРИЯ И ИЗПАРИТЕЛ
ТЕЧНОСТ ЗА ЕЛЕКТРОННА ЦИГАРА