* !!Често срещани съкращения и термини!!    ----->>>>> + -  за показване и скриване >>>>>>>

510 – Най-често използваното резбово съединяване на изпарителя към устройство. Резбата е 7х0,5 .
18350 - Модел батерия използвана в изпарителни устройства. С размери височина-35мм ширина-18мм
18490 - Модел батерия използва се в някои модели модове. Размери височина-49мм ширина-18мм
18500 - Друг модел батерия също използвана в някои модове. Размери височина-50мм ширина-18мм
18650 - Една от най-разпространените батерии за модове. Размери височина-65мм ширина-18мм
26650 -Малко по-голяма, също разпространена батерия. Размери височина-65мм ширина-26мм
Adapter – Used to allow a specific style of atomizer or cartomizer to fit onto a different styles of batteries.
Analog – Или казано по нашенски Аналогова цигара(обикновена цигара)
APV - Advanced Personal Vaporiser-Изпарително устройство за напреднали
Atomiser, Atomizer, Atty - Атомайзерът е нагревателен елемент в електронната цигара, който превръща икотиновата
течност в пара.Има няколко различни вида атомайзери. Всеки атомайзер се различава по своя дизайн и резби.
Някои са предназначени да произвеждат по-големи количества пара, други са специално предназначени за производство
на по-ароматна пара или “удар в гърлото”. Атомайзерите обикновено се използват с отделна касета или резервоар в който
се намира никотиновата течност.
Automatic – (Aвтоматични) Става въпрос за първото поколение електронни цигари с външен вид като на истински такива. Те са автоматични, защото подаването на напрежение към намотката става, когато започнете да дърпате през мундщука в случая филтъра. Няма старт бутон, а се използва микрофон или датчик. Друго име, под което можете, да ги срещнете е cig-a-like.
Batt – Съкращение на думата Battery. Означава батерия(и)
Battery –Батерия това е частта в електронната цигара, която се използва за захранване на намотката с енергия. При което се отделя топлина, която превръща Е-Течноста в пара.
Box Mod - Устройство за изпаряване с форма на кутия или подобна.
Cartridge, Cart – Пластмасов резервоар в който има абсорбиращ материал. Той служи, като резервоар за съхранение на Е-течността.
Cartomizer, Cartomiser, Carto – Tова е патрон или пълнител за еднократна употреба познат също, като Cartridge.
Cartomizer, Cartomiser Tank - Maлък резервоар(Танк) събиращ от 1,6-6 милилитра Е-течност.

1. Общ външен вид.
2. Тук е показан леко прозрачен за да се вижда устройството му.
3. Резервоар(Танк).
4. Polyfill-използван като фитил
5. Нагревателна намотка.
6. База с резба за свързване към батерията.
Charger – Зарядно за батерии.
Cig-a-likes – Това е първият модел електронна цигара, приличаща изцяло на аналогова такава.
Clearomiser, Clearomizer - Клеаромайзера е вид Картомайзер при който се вижда нивото на Е-Течноста и е обозначено на самия Танк(резервоар) в милилитри.

1. Общ външен вид.
2. Drip typ или мундщук.
3. Прозрачен резервоар разграфен в милилитри за по-лесно следене на оставащата Е-Течност в Клеаромайзер(Tank-резервоара).
4. Фитил
5. База с резба за свързване към батерията.
6. Нагревателна намотка.
Clone – Tова е копие на даден продукт. Също така го наричаме Клонинг.
Coil - Намотка
DCA - DCA площадка се използва при първоначалните модели RBA изпарители(306 Drip Cup Adapter-RDA) за накапване. DCA също означава Dual Coil Atomaizer Двойно Намотков Атомайзер което се използва в някои модели iGo и iClear 30.
DIY (Do-It-Yourself) – Направи си сам отнася се за хората, които сами си правят течностите за електронната цигара.
DCC - Dual Coil Cartomaizer-Двойно Намотков Картомайзер съдържа две намотки вместо една.
DCT - Dual Coil Cartomiser-Tank Двойно Намотков Картомайзер Танк
Debridged Atomiser - Това е преработка на два модела атомайзери 306/510 да заработят като един общ.
Direct Dripping or Dripping - Директно накапване или накапване Това е когато Е-Течноста се накапва направо в изпарителя.
DL (Direct Lung)- Директно вдишване на парата в белият дроб , без да се задържа в устата.
Dripping - Накапване метод за добавяне на Е-Течност в изпарителя. Това е когато потребителя накапва директно върху фитила няколко капки Е-Течност преди да започне да Вейпва.
Drip Tip –Дрип Тип или Дрипка
Dry Burn - Драй-Бърн метод за премахване на нагара от нагревателя .
E-Cig – Съкращение на Електронна цигара.
E-Juice – Нарича се още Е-Liquid или Е-Течност. Използва се в Електронните цигари, като течност за изпаряване.
Ego - Това е електронна цигара от първите поколения която използва 510 резба за своите аксесоари.
Electronic Cigarette – Устройство което загрява Е-Течността докато тя се превърне в пара.
Flooding - Наводнение получава се когато в изпарителя влезе прекалено много течност.
High Resistance or Standard Resistance - Атомайзер с високо съпротивление на реотана . За работата му е нужно по-високо напрежение.
Hot Spot -Причинява се от късо съединение в намотката.
Hybrid - Се нарича мод със специално изградена хибридна връзка между него и обслужваемия Генезис изпарител.
ICR Battery - E вид Литиево-Кобалтова акумулаторна батерия.
IMR Battery - E Литиево-Манганова акумулаторна батерия. Наричат ги още “high drain batteries”(с високо отдаване).
Isopropyl Alcohol - Изопропилов алкохол е течен разтвор, който се използва за почистване на някои части от електронна цигара или аксесоарите и например изпарители, връзки с батерията и други.
Joules - един от методите за измерване и контролиране на температурата в модовете.
Juice – Е-Сок, Е-Течност или това е течността която се изпарява при употребата на Електронна цигара.
Kanthal - Кантал е вид проводник който се използва за направата на нагревателни реотани в Електронните цигари.
Kick - Кик е модул предназначен да пасва във стандартен механичен мод. Превръща устройството в регулируем вариват, добавя някои защити и увеличава безопасността му.
Leaking – Tечове, това може да се случи, когато твърде много Е-Течност се добави към изпарителя. Или когато се е събрало, голямо количество конденз в изпарителната камера.
LED - Това е съкращение на светодиод.
LiFePO4 battery - Това е Литиево-Железен-Фосфат акумулаторна батерия.
Light Emitting Diode, LED – Това е многоцветен диод, който се използва в електронните устройства за да индикира, кога се зарежда, активира, превършва батерията и др.
Liquid – Нарича се Е-Течност или Е-Сок. Това е течност, която се изпарява, когато се използва електронна цигара.
Low Resistance, LR – Атомайзер или Картомайзер с нискоомна намотка. Това обикновено води до по-бързото му загряване и по-обилна пара.
mAh - Представлява милиампер часа. Най-общо казано, показва колко дълго ще издържи батерията.
Manual – Ръчна или батерия за електронна цигара, която има бутон(обикновено горе или отстрани на батерията) от където се активира нагревателя.
Mesh - Меш
Milligrams, mg – Милиграма(мг) количеството никотин в Е-Течността.
Millilitres, ml – Милилитри(мл) количеството течност в съдът в който се намира.
Mini – Mини така наричат електронните цигари който приличат на аналогови.
Modder - Е Вейпър който сам обича да си изгражда устройства.
Mod – Мод се разглежда в три основни категории:
Механичен Мод без електроника.
Електронен Мод(VV/VW/TC) използва електроника за подаване на напрежение към намотката.
Бокс Мод, може да е без или със електроника в зависимост от конфигурацията.
Mod Fuse– Предпазител(бушон)за Мод има кръгла форма с диаметър, като на батериите които ще се ползват. Поставя се в отделението за батериите от към(+)позитивната или (-)негативната страна на батерията. Това вече зависи от модела на предпазителя. Koгато стане късо съединение или се повиши температурата на батерията, предпазителят се задейства и прекъсва напрежението.
MTL - Когато парата се задържа в устата и след това се вкарва в белите дробове (стандартно пушене на цигара)
Multimeter -Мултиметър, Мултитестер или Мултицет известен още като Волт-Ом метър е електронен измервателен уред, който съчетава в себе си няколко измервателни функции. Това вече, зависи от модела и спецификацията му.
Needle tipped bottles - Това е специално предназначена пластмасова бутилка(туба) с железен накрайник (тип игла с отрязан връх), която се използва за зареждане на изпарители при които, мястото от където се зареждат е ограничено и тясно.
Nichrome - Нихром вид проводник използва за направата на нагревателни реотани в Електронните цигари.
Nicotine-Никотинът - Е безцветно, отровно съединение, естествено срещано в тютюневото растение.
Noob - Начинаещ
Ohm-Ом-Мярка за съпротивление.
Organic Cotton - Oрганичен памук използва се като фитил в изпарителите.
Passthrough-Пасстру Устройство за изпаряване което се включва към ЮСБ.
Pen Style- Тип писалка един от многото видове електронни цигари.
Personal Charging Case, PCC – Нещо като Пауер Банк.
Personal Vaporizor, PV – Лично изпарително устройство.
Propylene Glycol, PG –ПГ(PG) Пропиленгликол
Protected Batteries - Защитени батерии разполагат с вградена миниатюрна платка, която ги предпазва от преразреждане.
Rebuildable Atomisers - Обслужваеми изпарители се предлагат в различни разновидности.
Replacement Coil - Сменяема намотка тя е важна част в изпарителя. Излиза много по-изгодно от сменяемите глави. Но си иска сръчност от ваша страна.
RBA - RBA-РБА
RDA - RDA-РДА
RDTA - RDTA-РДТА
RTA - RTA-РТА
Shelf Life & Storage -Срок на годност и съхранение - Съхранявайте електронни течности на хладно и тъмно, но не студено. Избягвайте съхранение в хладилник,студените температури допринасят за разпадане химикалите и ги кара да се разделят. По същия начин се избягва висока температура и пряка слънчева светлина. Срока на годност се счита за две години. Ако купувате електронни течности, които не разполагат със срок на валидност, трябва да обърнете внимание на датата на покупката, за да имате обща представа с какво си имате работа.
Smoke Juice – Нарича се също и E-Liquid(Е-Течност) или E-Juice(Е-Сок). Това е течност, която се изпарява, когато се използва електронна цигара.
Starter Kit – Комплект за начинаещи който включва основно оборудване за електронна цигара, предназначено за начинаещи потребители.
Steeping – Отлежаване на домашно приготвени течностти  , след като сме добавили аромат. Времето за отлежаване е нужно , за да се разгърне аромата.
Stealth Vaping - техника на изпаряване използвана от Вейпърите, когато искат да не правят големи облаци.
Sub-ohming - Под-ома използва се от опитни вейпъри за изграждане на ниско омни намотки за произвеждане на големи облац.
Sweet Spot - Tова е баланс от няколко променливи, необходимо за постигане на задоволително вейпване. Тези променливи са напрежение, мощност, устойчивост и температурата на изпаряване.
Throat Hit, TH - Удар в гърлото
Vape – Вейп, вейпвам Действието ,когато използваме електронна цигара. От електронните цигари излиза пара а не дим обикновено, това се нарича Vaping(Вейпинг).
Vapor Cigarette – термин,който се отнася за електронните цигари.
Vapor Production - Паро производство това е свързано с Е-Течноста и количеството пара което може да се създаде чрез Вейпване. Това е изцяло свързано с Е-Течноста, настройките и начина на вейпване.
Variable-Voltage(VV) - Променливо напрежение устройството дава на потребителя възможност за регулиране напрежението на изпарителя.
Variable-Wattage - Настройваме желаната мощност , а самото устройство се грижи , какъвто и изпарител с каквото и съпротивление на намотката да сложим , то винаги да работи на зададената от нас мощност
Vegetable Glycerol or Vegetable Glycerin, VG – Глицерин
Wick – Фитил в някой случай, може да бъде използван меш или стоманено неръждаемо въже за фитил.

Автор Тема: Помощ на пушач на тютюневи цигари - неуспешно...  (Прочетена 3398 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен alexvape

• Full Member
  • Публикации: 124
  • Местонахождение: Пазарджик
Здравейте колеги,
случва ми се за втори-трети път да предложа на приятели - пушачи на тютюневи цигари - да пробват електронните цигари (мод с изпарител, най общо казано - с една намотка, на 15-тина вата, никотин 7-8 мг/мл, аромат Glory (лешник), съотношение на PG/VG: 45/55) и при всички опити да помогна - след първата дръпка на среден въздух, между МТЛ и инхалация... следва голямо кашляне от тяхна страна, и казват - "Много е гадно това." И при следващи няколко дръпки е подобно и се отказват.
Аз лично започнах преди доста време с Его "пръчките", където изпаряването е значително по-слабо, но при преминаването към мод и изпарител не съм имал никакви проблеми.
Как да помогна и предлагам на приятели такъв вид помощ - да откажат цигарите?
Аз съм на ясно, че организмът приема никотина по различен начин чрез електронните цигари, но никога не съм имал кашлица и дразнене на гърлото.

Подобен не толкова подробен въпрос имаше и от нов колега, относно кашлянето, в чата на форума.
Поздрави!
« Последна редакция: 24 март 2017 - 14:19 от alexvape »

Неактивен MileStone

• Hero Member
  • Публикации: 978
Според мен им идва в повече мощноста, свали я и пробвайте пак :).
На мен лично глорито не ми допадна изобщо като аромат, дори го излях в кенефа.

П.П Ако ти харесва Глори имам почти пълна бутилка, мога да ти я подаря.

Vape on

Неактивен alexvape

• Full Member
ок, колега, благодаря за мнението. Има и друг момент, психологически - да узрее човек за промяната, но до там всеки стига различно или не. Ще пробвам да предложа следващия път на по-ниски ватове.
Разменям почти пълно шише-аромат Burley за вашето Glory :)

Неактивен Valeo

• Sr. Member
  • Публикации: 403
  • Мъдрецът сочи луната, а глупака гледа...пръста му!
  • Местонахождение: Stara Zagora
Ппдкрепям колегата и допълвам....вече са гледали или чували за „големите облаци„ и имат очаквания опитващите. Необходим е аромат който да ги грабне, като тютюна с който се тровят. Пробвай ги с Шейд, Вирджиния, Макс бленд или RY4 примерно, имхо. Балдъзата я грабна ягода с мента и пъпеш. Търси се или различното или най-близкото до тутуна.
Успех....пък ние ще им продаваме изпарители после :vape :beer

Send via my Honor 4c using Tapatalk

Kayfun v3 mini/Eleaf Pico 75W/ByKa 6/ Hurricane/ ST mini/ eVic VTwo mini

Неактивен bummer2000

• Full Member
  • Публикации: 170
  • Местонахождение: София - Пазарджик, България
Аз съм пушач, вече 16 години....
Вчера си купих Joyetech eGo AIO за пробата (намерих го по-евтинко, чисто ново). С него направо си взех някаква течност на Genetics 12% PVG.
От вчера на обяд, когато получих AIO-то, до вечерта съм изпушил само 2 цигари (и то не защото съм примрял за тях, ами просто ей така). Не съм почуствал дисконфорт и нужда да запаля обикновенна цигара - супер доволен съм!!!!
Само днес имах малък проблем преди обяд, но май се оказа, че течноста е гъста за АЙО-то и май беше присъхнал изпарителя му. Капнах няколко капки директно в него и всичко се оправи!

Смятам, че наистина има и психологическа граница, но явно и това с какъв изпарител се почне и с каква течност :)

Неактивен Valeo

• Sr. Member
  • Публикации: 403
  • Мъдрецът сочи луната, а глупака гледа...пръста му!
  • Местонахождение: Stara Zagora
Честито ....и само така. Без тези 2 цигари също можеш...повярвай. След време и с една няма да се справиш....снощи пробвах,точно 2 дръпки и си мих 2 пъти зъбите. :vape

Send via my Honor 4c using Tapatalk

Kayfun v3 mini/Eleaf Pico 75W/ByKa 6/ Hurricane/ ST mini/ eVic VTwo mini

Неактивен SashoGG

• Hero Member
  • Публикации: 1604
  • Местонахождение: Велико Търново
Човек,трябва да е иска да премине на ИУ,иначе не се занимавай.Кашлянето е нормално,не е при всеки,но при повечето се получава така,а при някои е направо до задавяне силно.След няколко дни това преминава,а и е важно да им допадне аромата,да не е нещо много гадно,но не мисля че това е определящо.Обаче да ти кажат след 2 дръпки че е гадно и не е за тях,това си е чиста проба оправдание.Насила не натискай никого,няма успех с така,от личен опит ти го казвам,когато човек сам е решил,тогава помагай с всичко,повечето така успяват и преминават кум изпаряване.За почнат ли да питат през час - "ама това сега не е ли по вредно от цигарите..." , повярвай ми,каузата е обречена на неуспех,търсят си повод и никакви обяснения и материали за четене,колко е по-безвредна ЕЦ,няма да помогнат.

Неактивен alexvape

• Full Member
Благодаря ви за мненията. Оставям нещата - за узряване - както се казва. Тези мои двама-трима приятели пушачи - ако узреят (прозреят) ще помагам.
Преди 4 години с един приятел и колега излизахме от работа да пушим... аз пуших цигари, а той изпаряваше с някаква механика. Не ми е предлагал и не съм пробвал тогава...
така че успех на всички, които не са узрели да преминат от тютюневи към електронни цигари! Аз отдавна преминах "бариерата".

Неактивен don_misho

• Full Member
  • Публикации: 163
  • Местонахождение: Ямбол
Определено всичко се случва в главата на пушача! Не е ли решил да ги спре, няма ИУ или нещо друго, което ще го накара да ги спре. Наистина има хора, на които дам да пробват да се закашлят и да кажат че им е много силно или че им дере. Но имах случай с един възрастен познат, който е на 70 години и е пушач от 50 години, който като пробва и искаше да му заръчвам веднага "таквоз нещо". От тогава не е палил цигара,става 2 месеца! Аз самия до преди 3 месеца не съм вярвал ,че ще захвърля цигарите завинаги. Никога не съм кашлял от цигари, пуших по кутия и половина-две в продължение на 20 години. Обожавах да пуша! В последните няколко години усещах, че почват да ми пречат, тежест в дробовете, умора и т.н. Бях пробвал разни ел. цигари преди години, ама бяха много далеч от истината или по скоро аз вярвах, че са много далеч от истината! И така до декември миналата година, в момент в който за пореден път се псувах до кога с тея цигари, но садко сладко ги опъвах,  се поразрових в нета и открих форума. Хората тук ме насочиха какво да си взема, започнах да чета кое какво е и как работи и в момента в който дойде ИУ-то в къщи, заредих Дезърт Шип и си опънах....разбрах, че това е спасителния ми пояс и че няма да пипна цигара повече никога! В първата седмица две имах дразнене и сухота в гърлото, но организма свиква и всичко си идва на мястото. С времето усещаш как организма ти малко по малко се възстановява и се освобождава от оковите на тютюна! Та всичко е в нагласата!

Неактивен kay_mtv

• Full Member
  • Публикации: 110
Да изкажа и аз , от личен опит моето скромно мнение ( за хората които се чудят какво е ИМХО :) in my humble opinion )
Когато пробвах за пръв път моето ego Aio pro C , щях да си изкашлям дробчетата :) , но както казаха колегите преди мен , всичко е въпрос на воля да спреш цигарите. При един  от моите приятели се получи и сега човека пуши по една - две цигари на ден ,вместо по кутия кутия и половина , но при друг не се получи . Според мен освен вкуса и силата на изпаряваната течност има значение и самата разлика между парата и пушека . Парата започва да дави, при првите няколко дръпки, при положение че досега , белите дробове са вдишвали само пушек. Затова ако някой иска да пробва , то нека да е нещо с по-ниско съдържание на никотин, и някакъв по-неутрален аромат. Изпаряването много наподобява наргилето, и това няма да е проблем за феновете  наргилетата.
Общо взето всеки сам трябва да си реши какво му се прави . Предлагай на хората да пробват , но опитвай да не им натрапваш . Изтъкни кави са предимствата и остави хората сами да си решат :)
На колегата bummer 2000 браво :),  и само така !
Vape on :)

Изпратено от моят 6055K с помощта на Tapatalk

Неактивен Darth Vaper

• Sr. Member
  • Публикации: 323
  • Местонахождение: София
Стигнах до заключение, че всичко това е пълна лигавщина от страна на пушачите.
Пример 1:
Пушиш леки цигари. Свършват. Молиш някого за една цигара. Дава ти черен давидов. Пушиш с кеф, нищо, че реже през гърлото 3 пъти повече.
Пример 2:
Пушиш черен давидов. Свършват. Молиш някого за една цигара. Дава ти вайсрой. Има вкус на смърт. Пак пушиш с кеф, щото нямаш цигари.
Пример 3:
Пушиш ментолова цигара. Последната в кутията. Имаш още кафе - каквото и да ти дадат - ще ти е кеф.

И накрая - видиш ли - електронната цигара имала ужасен вкус. (9 от 10 ми го казват като ги накарам да пробват). И кашляли от парата. Ма не, няма да дръпнем още 5 пъти, за да свикнем, а ще си пушим лайната...
И го казвам от позиция на човек, който е пушил 13 години и е стигал до 3 кутии на ден през последните няколко.

Неактивен fu4ko

• Newbie
  • *
  • Публикации: 24
  • Местонахождение: Бяла Слатина
Е...какво да ги правиш...душички.И при мен така,на един му хареса кат пробва айото но си пуши.Друг го задави кайфуня и не му хареса.Четвърти ми вика що се мъчиш с тва,пети вика залъгваш ли се.Абе...да се оправят и всеки да си гледа л.йната които пуши и да ме остави.И аз сега се чудя къв глупак съм бил с цигарите.

Неактивен Ra-Horakhty

• Full Member
  • Публикации: 134
  • Местонахождение: Варна
Преди 20 дни, с един приятел си чукнахме среща в квартален бар.(тип дупка)
Аз вейпвам,той аналогов.Влизаме,мъгла до кръста....аналогов дим,лисици да ловиш.
Седнахме,метнахме водките и той пресегна ,дръпна от електричката и се закашля.Хубаво било,ароматно но.
Казах му да си дърпа и,че шока за дробчетата му ще отмине след 10-тина дръпки и ще остане само кефа  :)
След половин час категоричното му мнение беше,че утре задължително отиваме да купува мод ,но с необслужваем изпарител.(не му се занимавало и му се струвало сложно)
Купихме му Пико с Призм 22.Не мога да опиша радостта в очите му.МТЛ,аромат,идилия.
Какво се случва обаче към днешна дата?
Пак си ходим по барове,той си пуши Призм-а и все пресяга към моя МТЛ/RTA изпарител.Думите му са..."и моя ме кефи, но когато те няма теб,с твоя"  :))))
Та,само 20 дни след първият му,обслужваем изпарител,той реши да мине на MTL/RTA такъв.
Заръчахме му и Валерус-ки неща и неща от текущия кооп и се увеличихме с още един вейпър. :)

Неактивен prinzesata

• Hero Member
  • Публикации: 659
 Не ги съдете  :D и ние сме били като тях. Пушача е недоверчиво животно  ;),каквото и да му говориш все ще търси причина и оправдание да захапе смръдливката.
    Имам позната,която е на ИУ от много време.....почти. Редовно да кажем два пъти месечно си купува по кутия цигари и я одумква за една вечер  :41:. Била нервна,имала проблеми,дошло и  :D абе....откачена работа. Отказах се да мрънкам и да и начуквам кофата. Щом това я прави щастлива така да бъде. Много от хората около мен карат на двойна езда. На работа смучат ИУ и то сериозно,а вечер и през уйкенда пуфтят смръдливки. ММ е същия сбъркан индивид. Зимата/тая специално от нова година като хвана студа/ до преди няколко дни смука лайта с една гъска и не е мрънкал. Пуфка каквото му отпусна като течност. Оня ден го гледам купил си пак смръдливки  :41:. Зимата била свършила. И тук съм се отказала да мрънкам  :(. То с близнак да спориш е кауза пердута.

Ако сами не решат,че го искат даже и господ не е в състояние да ги вкара в правия път.

Неактивен bummer2000

• Full Member
  • Публикации: 170
  • Местонахождение: София - Пазарджик, България
Днес в офиса настана смут.... като казах, че от петък не съм барал аналогова цигара.
Днес поръчах още 2 броя eGo AIO за колега и колежка - решиха, че това е начина за тях, да пробват да откажат цигарите.
Утре ще пада обяснение кое как се прави..

А аз - ами след 5 дни с изпарител... днес си поръчах МОД :D ...AIO-то остава за резерева и като не ми се мъкне тежкото :D