* !!Често срещани съкращения и термини!!    ----->>>>> + -  за показване и скриване >>>>>>>

510 – Най-често използваното резбово съединяване на изпарителя към устройство. Резбата е 7х0,5 .
18350 - Модел батерия използвана в изпарителни устройства. С размери височина-35мм ширина-18мм
18490 - Модел батерия използва се в някои модели модове. Размери височина-49мм ширина-18мм
18500 - Друг модел батерия също използвана в някои модове. Размери височина-50мм ширина-18мм
18650 - Една от най-разпространените батерии за модове. Размери височина-65мм ширина-18мм
26650 -Малко по-голяма, също разпространена батерия. Размери височина-65мм ширина-26мм
Adapter – Used to allow a specific style of atomizer or cartomizer to fit onto a different styles of batteries.
Analog – Или казано по нашенски Аналогова цигара(обикновена цигара)
APV - Advanced Personal Vaporiser-Изпарително устройство за напреднали
Atomiser, Atomizer, Atty - Атомайзерът е нагревателен елемент в електронната цигара, който превръща икотиновата
течност в пара.Има няколко различни вида атомайзери. Всеки атомайзер се различава по своя дизайн и резби.
Някои са предназначени да произвеждат по-големи количества пара, други са специално предназначени за производство
на по-ароматна пара или “удар в гърлото”. Атомайзерите обикновено се използват с отделна касета или резервоар в който
се намира никотиновата течност.
Automatic – (Aвтоматични) Става въпрос за първото поколение електронни цигари с външен вид като на истински такива. Те са автоматични, защото подаването на напрежение към намотката става, когато започнете да дърпате през мундщука в случая филтъра. Няма старт бутон, а се използва микрофон или датчик. Друго име, под което можете, да ги срещнете е cig-a-like.
Batt – Съкращение на думата Battery. Означава батерия(и)
Battery –Батерия това е частта в електронната цигара, която се използва за захранване на намотката с енергия. При което се отделя топлина, която превръща Е-Течноста в пара.
Box Mod - Устройство за изпаряване с форма на кутия или подобна.
Cartridge, Cart – Пластмасов резервоар в който има абсорбиращ материал. Той служи, като резервоар за съхранение на Е-течността.
Cartomizer, Cartomiser, Carto – Tова е патрон или пълнител за еднократна употреба познат също, като Cartridge.
Cartomizer, Cartomiser Tank - Maлък резервоар(Танк) събиращ от 1,6-6 милилитра Е-течност.

1. Общ външен вид.
2. Тук е показан леко прозрачен за да се вижда устройството му.
3. Резервоар(Танк).
4. Polyfill-използван като фитил
5. Нагревателна намотка.
6. База с резба за свързване към батерията.
Charger – Зарядно за батерии.
Cig-a-likes – Това е първият модел електронна цигара, приличаща изцяло на аналогова такава.
Clearomiser, Clearomizer - Клеаромайзера е вид Картомайзер при който се вижда нивото на Е-Течноста и е обозначено на самия Танк(резервоар) в милилитри.

1. Общ външен вид.
2. Drip typ или мундщук.
3. Прозрачен резервоар разграфен в милилитри за по-лесно следене на оставащата Е-Течност в Клеаромайзер(Tank-резервоара).
4. Фитил
5. База с резба за свързване към батерията.
6. Нагревателна намотка.
Clone – Tова е копие на даден продукт. Също така го наричаме Клонинг.
Coil - Намотка
DCA - DCA площадка се използва при първоначалните модели RBA изпарители(306 Drip Cup Adapter-RDA) за накапване. DCA също означава Dual Coil Atomaizer Двойно Намотков Атомайзер което се използва в някои модели iGo и iClear 30.
DIY (Do-It-Yourself) – Направи си сам отнася се за хората, които сами си правят течностите за електронната цигара.
DCC - Dual Coil Cartomaizer-Двойно Намотков Картомайзер съдържа две намотки вместо една.
DCT - Dual Coil Cartomiser-Tank Двойно Намотков Картомайзер Танк
Debridged Atomiser - Това е преработка на два модела атомайзери 306/510 да заработят като един общ.
Direct Dripping or Dripping - Директно накапване или накапване Това е когато Е-Течноста се накапва направо в изпарителя.
DL (Direct Lung)- Директно вдишване на парата в белият дроб , без да се задържа в устата.
Dripping - Накапване метод за добавяне на Е-Течност в изпарителя. Това е когато потребителя накапва директно върху фитила няколко капки Е-Течност преди да започне да Вейпва.
Drip Tip –Дрип Тип или Дрипка
Dry Burn - Драй-Бърн метод за премахване на нагара от нагревателя .
E-Cig – Съкращение на Електронна цигара.
E-Juice – Нарича се още Е-Liquid или Е-Течност. Използва се в Електронните цигари, като течност за изпаряване.
Ego - Това е електронна цигара от първите поколения която използва 510 резба за своите аксесоари.
Electronic Cigarette – Устройство което загрява Е-Течността докато тя се превърне в пара.
Flooding - Наводнение получава се когато в изпарителя влезе прекалено много течност.
High Resistance or Standard Resistance - Атомайзер с високо съпротивление на реотана . За работата му е нужно по-високо напрежение.
Hot Spot -Причинява се от късо съединение в намотката.
Hybrid - Се нарича мод със специално изградена хибридна връзка между него и обслужваемия Генезис изпарител.
ICR Battery - E вид Литиево-Кобалтова акумулаторна батерия.
IMR Battery - E Литиево-Манганова акумулаторна батерия. Наричат ги още “high drain batteries”(с високо отдаване).
Isopropyl Alcohol - Изопропилов алкохол е течен разтвор, който се използва за почистване на някои части от електронна цигара или аксесоарите и например изпарители, връзки с батерията и други.
Joules - един от методите за измерване и контролиране на температурата в модовете.
Juice – Е-Сок, Е-Течност или това е течността която се изпарява при употребата на Електронна цигара.
Kanthal - Кантал е вид проводник който се използва за направата на нагревателни реотани в Електронните цигари.
Kick - Кик е модул предназначен да пасва във стандартен механичен мод. Превръща устройството в регулируем вариват, добавя някои защити и увеличава безопасността му.
Leaking – Tечове, това може да се случи, когато твърде много Е-Течност се добави към изпарителя. Или когато се е събрало, голямо количество конденз в изпарителната камера.
LED - Това е съкращение на светодиод.
LiFePO4 battery - Това е Литиево-Железен-Фосфат акумулаторна батерия.
Light Emitting Diode, LED – Това е многоцветен диод, който се използва в електронните устройства за да индикира, кога се зарежда, активира, превършва батерията и др.
Liquid – Нарича се Е-Течност или Е-Сок. Това е течност, която се изпарява, когато се използва електронна цигара.
Low Resistance, LR – Атомайзер или Картомайзер с нискоомна намотка. Това обикновено води до по-бързото му загряване и по-обилна пара.
mAh - Представлява милиампер часа. Най-общо казано, показва колко дълго ще издържи батерията.
Manual – Ръчна или батерия за електронна цигара, която има бутон(обикновено горе или отстрани на батерията) от където се активира нагревателя.
Mesh - Меш
Milligrams, mg – Милиграма(мг) количеството никотин в Е-Течността.
Millilitres, ml – Милилитри(мл) количеството течност в съдът в който се намира.
Mini – Mини така наричат електронните цигари който приличат на аналогови.
Modder - Е Вейпър който сам обича да си изгражда устройства.
Mod – Мод се разглежда в три основни категории:
Механичен Мод без електроника.
Електронен Мод(VV/VW/TC) използва електроника за подаване на напрежение към намотката.
Бокс Мод, може да е без или със електроника в зависимост от конфигурацията.
Mod Fuse– Предпазител(бушон)за Мод има кръгла форма с диаметър, като на батериите които ще се ползват. Поставя се в отделението за батериите от към(+)позитивната или (-)негативната страна на батерията. Това вече зависи от модела на предпазителя. Koгато стане късо съединение или се повиши температурата на батерията, предпазителят се задейства и прекъсва напрежението.
MTL - Когато парата се задържа в устата и след това се вкарва в белите дробове (стандартно пушене на цигара)
Multimeter -Мултиметър, Мултитестер или Мултицет известен още като Волт-Ом метър е електронен измервателен уред, който съчетава в себе си няколко измервателни функции. Това вече, зависи от модела и спецификацията му.
Needle tipped bottles - Това е специално предназначена пластмасова бутилка(туба) с железен накрайник (тип игла с отрязан връх), която се използва за зареждане на изпарители при които, мястото от където се зареждат е ограничено и тясно.
Nichrome - Нихром вид проводник използва за направата на нагревателни реотани в Електронните цигари.
Nicotine-Никотинът - Е безцветно, отровно съединение, естествено срещано в тютюневото растение.
Noob - Начинаещ
Ohm-Ом-Мярка за съпротивление.
Organic Cotton - Oрганичен памук използва се като фитил в изпарителите.
Passthrough-Пасстру Устройство за изпаряване което се включва към ЮСБ.
Pen Style- Тип писалка един от многото видове електронни цигари.
Personal Charging Case, PCC – Нещо като Пауер Банк.
Personal Vaporizor, PV – Лично изпарително устройство.
Propylene Glycol, PG –ПГ(PG) Пропиленгликол
Protected Batteries - Защитени батерии разполагат с вградена миниатюрна платка, която ги предпазва от преразреждане.
Rebuildable Atomisers - Обслужваеми изпарители се предлагат в различни разновидности.
Replacement Coil - Сменяема намотка тя е важна част в изпарителя. Излиза много по-изгодно от сменяемите глави. Но си иска сръчност от ваша страна.
RBA - RBA-РБА
RDA - RDA-РДА
RDTA - RDTA-РДТА
RTA - RTA-РТА
Shelf Life & Storage -Срок на годност и съхранение - Съхранявайте електронни течности на хладно и тъмно, но не студено. Избягвайте съхранение в хладилник,студените температури допринасят за разпадане химикалите и ги кара да се разделят. По същия начин се избягва висока температура и пряка слънчева светлина. Срока на годност се счита за две години. Ако купувате електронни течности, които не разполагат със срок на валидност, трябва да обърнете внимание на датата на покупката, за да имате обща представа с какво си имате работа.
Smoke Juice – Нарича се също и E-Liquid(Е-Течност) или E-Juice(Е-Сок). Това е течност, която се изпарява, когато се използва електронна цигара.
Starter Kit – Комплект за начинаещи който включва основно оборудване за електронна цигара, предназначено за начинаещи потребители.
Steeping – Отлежаване на домашно приготвени течностти  , след като сме добавили аромат. Времето за отлежаване е нужно , за да се разгърне аромата.
Stealth Vaping - техника на изпаряване използвана от Вейпърите, когато искат да не правят големи облаци.
Sub-ohming - Под-ома използва се от опитни вейпъри за изграждане на ниско омни намотки за произвеждане на големи облац.
Sweet Spot - Tова е баланс от няколко променливи, необходимо за постигане на задоволително вейпване. Тези променливи са напрежение, мощност, устойчивост и температурата на изпаряване.
Throat Hit, TH - Удар в гърлото
Vape – Вейп, вейпвам Действието ,когато използваме електронна цигара. От електронните цигари излиза пара а не дим обикновено, това се нарича Vaping(Вейпинг).
Vapor Cigarette – термин,който се отнася за електронните цигари.
Vapor Production - Паро производство това е свързано с Е-Течноста и количеството пара което може да се създаде чрез Вейпване. Това е изцяло свързано с Е-Течноста, настройките и начина на вейпване.
Variable-Voltage(VV) - Променливо напрежение устройството дава на потребителя възможност за регулиране напрежението на изпарителя.
Variable-Wattage - Настройваме желаната мощност , а самото устройство се грижи , какъвто и изпарител с каквото и съпротивление на намотката да сложим , то винаги да работи на зададената от нас мощност
Vegetable Glycerol or Vegetable Glycerin, VG – Глицерин
Wick – Фитил в някой случай, може да бъде използван меш или стоманено неръждаемо въже за фитил.

Автор Тема: Velocity Mini Clone - кратко ревю  (Прочетена 2554 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен PhrozenCrew

• Hero Member
  • Публикации: 818
    • Блога на Нед
Velocity Mini Clone - кратко ревю
« -: 04 май 2016 - 21:20 »
Останах доста приятно очарован от това бижу Velocity Mini и реших да споделя впечатленията си. Ползвал съм 5-6 дрипери по време на вейпърския си стаж до сега, но този изпарител наистина ме грабна. Сравнително малък, с богати възможности за контрол на въздуха, велосити дек, но най-вече вкуса... Вкуса от това малко чудо е наистина добър! Рядко дрипер ме е радвал с толкова интензивен вкус. Но да започваме по същество.

Опаковка
Изпарителят пристига в прилична картонена опаковка. Далече е от наистина луксозните RDA-та, но опаковката изненадва с магнитчето за капака.

Съдържание
Изпарителят пристига с няколко резервни части:
 - шестограмни винтове
 - 2 броя резервни пръстени
 - 2 броя намотки (не съм ги тествал и не знам характеристиките им)
 - шестограмен ключ
 - 2 броя дрип-адаптери - голям и за обикновена дрипка

Самия изпарител изглежда стабилно. Средния пин е захванат с винт, който се сваля с плоска отверка.

Опции

Фиксирането на главния цилиндър с въздушните канали към дека е осъществено с малък вдлъбнат маркер.
Маркера може да се пренебрегне и големия цилиндър може да се насочи в произволна посока, спрямо намотката.

Управлението на въздушните канали става посредством въртене на външния пръстен. Той се захваща с резба към основния цилиндър. Може да се избира въздухоподаване между хоризонталните, продълговати канали или кръглите канали, или и двете, което прави изпарителя най-въздушния RDA-изпарител, който съм виждал.

Тестове

За първоначални тестове реших да пробвам "лека" намотка с Кантал 0.4mm. Направих по 7 витки на 2.5mm, микрокойл.
Получи се съпротивление 0.35 Ohm, което почти се доближи до целта ми.

За фитил използвах вискозна вата от магазин DM. Развих топче и отрязах нешироки, плоски лентички. Фитилите са сравнително рехави.

Тествах изпарителя с различни модове и мощности. След около 2 часа изпаравяне установих, че най-ме кефи около 50-60W с модовете с регулиране.
Относно механики - този билд е идеален за iJust 2.

При максимално затваряне на каналите, не може да се инхалира. Доста е стегнат.
Изпарявам предимно с големия дрип. Малкия дори не съм го тествал.

Цена

Моята бройка за взех от тук на цена от $7.23. Това е най-евтиният изпарител, който притежавам, независимо дали говорим за RDA, МТЛ, инхалатори, атомайзери и т.н.. Цената, спрям представянето, според моето мнение е безбожно ниска.

Недостатъци

Като недостатъци мога да посоча:
- липса на опция за еднонамотков билд
- фиксиран плюсов пин
- риск от течове в джоба

Общо впечатление

Разкошен. Според моя опит това е един от най-добрите, най-вкусни и най-евтини RDA, които могат да се намерят. Не съм пробвал другите му два събратя - средния и големия, но мисля, че няма да ми харесат толкова.
Въпреки скромния ми сетъп, парата, която доставя е впечатляваща.
Тествах с предварително забъркана супичка 0.5mg с овкусител Arctic Mint на FA. Останах изненадан от силата на ментоловия вкус, въпреки че концентрацията беше ниска. Леката сладост, която се усеща със същата течност от Goblin Mini не я забелязах. Като цяло вкуса е доста интензивен и ако се ползва комбинация от аромати, най-силният ще доминира. Това си го отбелязвам, ако искам да бъркам течност специално за този изпарител.
Не бива да се пропуска факта, че дори да са максимално затворени каналите, може да се очаква да ви протече в джоба.
Препоръчвам изпарителя само на хора с опит с RDA-тата и които знаят какво искат. Това е много, много въздушен изпарител и е повече от идеален за инхалиране. Лекотата на дръпките е впечатляваща.

Неактивен hristolazarov

• Hero Member
  • Публикации: 510
  • Местонахождение: Етрополе
Re: Velocity Mini Clone - кратко ревю
« Отговор #1 -: 05 май 2016 - 11:46 »
Поздравления колега phrozencrew за интересното ревю. Доста подробно и изчерпателно поне за мен. Интересно ми е, при така направен билд има ли ефект на плюене от намотката( мисля че му казваха спитбек, не знам как се пише на англ.) и как определяш парата като температура

Неактивен PhrozenCrew

• Hero Member
    • Блога на Нед
« Отговор #2 -: 05 май 2016 - 12:10 »
hristolazarov, благодаря за хубавите думи!
Въпроса ти е напълно основателен - все пак проводника е обикновен, плътно навит кантал и може да се очаква spitback. С този билд до 60W почти не усещам пръски от изпаряването. По-нагоре са осезаеми. Подобно е положението и при 2-батерийни механики със защита - GX-200, SMY KungFu (може да пусна едно кратко ревю за новата "E" версия на тоя гигант). Намотките са сравнително близо до отворите за въздух, вероятно това + стила ми на изпаряване на кратки дръпки, редуцира пръските. Има ги, но почти не се усещат.
Парата мога да определя, сравнително хладна.
Като ми остане време ще пробвам билд с клептън, туистед или по-дебел кантал (0.5-0.6мм) и ще пиша какви са ми впечатленията. Въпреки, че не съм турбо фен на мощните намотки.

Неактивен hristolazarov

• Hero Member
  • Публикации: 510
  • Местонахождение: Етрополе
« Отговор #3 -: 05 май 2016 - 14:04 »
Ще чакам с интерес теста с клептън жица. Според моите предположения с нея spitback-a би трябвало да го няма или поне да намалее още :beer

Неактивен xlad

• Hero Member
  • Публикации: 622
  • Свинщина, бело и цици!
  • Местонахождение: Варна
« Отговор #4 -: 05 май 2016 - 21:36 »
Намотката не е правилно билдната според мен, ама ти си знаеш ;)
Не е важно да си ЯК, важното е да си пустинЯК!

Неактивен PhrozenCrew

• Hero Member
    • Блога на Нед
« Отговор #5 -: 05 май 2016 - 21:51 »
Намотката не е правилно билдната според мен, ама ти си знаеш ;)
Знам, ама не ми се правеше нова, че нямах време. Хвана го! :)

Неактивен ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1075
  • Местонахождение: София
« Отговор #6 -: 06 май 2016 - 18:27 »
Добър дрипер, благодаря за ревюто.

Моят го ползвам на мод с термоконтрол, стомана 0,39 мм, 0,27-0,28 Ома (в зависимост от мода).
Дава достатъчно пара, хладна, каквато харесвам.
Ако не знаеш къде отиваш, ще стигнеш някъде другаде.

Неактивен SourceD

• Sr. Member
  • Публикации: 456
  • A made up sound
  • Местонахождение: Благоевград
« Отговор #7 -: 07 май 2016 - 08:35 »
Браво за ревюто, колега!  ;)

За да не те "плюе" минито, те съветвам да го wick-неш със Scottish Roll метода. Също така при дрипърите не искаш да имаш много памук, легнал в juice well-a - само ще поеме течност, която няма да стигне до намотката ти.

Неактивен Topper

• Hero Member
  • Публикации: 2759
  • Je suis West Hamm !
« Отговор #8 -: 07 май 2016 - 09:40 »
А шотландското руло, каква му е функцията, та да не пръска течност?

Sent from my GRACE using Tapatalk

Няма извинение за неграмотност на ниво 4-и клас. Дори на 54г.
Гледаш, лети ято орли. Кацнат.... те лешояди!

Неактивен PhrozenCrew

• Hero Member
    • Блога на Нед
« Отговор #9 -: 07 май 2016 - 10:32 »
Браво за ревюто, колега!  ;)

За да не те "плюе" минито, те съветвам да го wick-неш със Scottish Roll метода. Също така при дрипърите не искаш да имаш много памук, легнал в juice well-a - само ще поеме течност, която няма да стигне до намотката ти.
SourceD, благодаря за включването ти! Като аджамия с новите модели RDA-та, ще съм благодарен за всеки съвет и идея, които метнете насам. Задължително ще пробвам шотландското руло.
С тоя дрипер преоткрих някои тютюневи аромати, които бях отписал. Особено със сутрешното кафенце.

Неактивен enki

• Hero Member
  • Публикации: 542
« Отговор #10 -: 07 май 2016 - 12:22 »

Неактивен ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1075
« Отговор #11 -: 07 май 2016 - 13:14 »
Пробвах го този пиниз с това руло, като първо изгледах 2 пъти клипа, и чак после, на втория път успях да го навия що-годе като на клипа. Жена ми много се смя, тъй като главният "струмент" беше "......майката".

Все пак стана - "полуруло"    , може би е субективно, но ми се струва, че има файда (малка, но има).
Сега пафкам доволен, но с леко разклатени нерви.

Ако не знаеш къде отиваш, ще стигнеш някъде другаде.

Неактивен SourceD

• Sr. Member
  • A made up sound
« Отговор #12 -: 07 май 2016 - 13:36 »

Спрямо рехавия фитил, които е на снимките, шотландското руло може да попие в пъти повече течност и самата течност стига много по-бързо до намотката. Рулото ще помогне защото реално повечето течност ще стои не в well-а, а ще е попита от фитила. В неговия случай с този билд на 40-50 вата могат да се направят към 20-25 инхалации преди да трябва да се дрипва, ако се сложи шотландско роло и се дрипва само колкото да се навлажнят напълно фитилите.

Неактивен Topper

• Hero Member
  • Публикации: 2759
  • Je suis West Hamm !
« Отговор #13 -: 07 май 2016 - 13:50 »
Силно ми е „плацебо„ един и същи материал с една и съща капилярност и хигроскопичност, само заради половин часово мачкане и навиване да почне да си изменя свойствата... Лично мнение де.

Няма извинение за неграмотност на ниво 4-и клас. Дори на 54г.
Гледаш, лети ято орли. Кацнат.... те лешояди!

Неактивен SourceD

• Sr. Member
  • A made up sound
« Отговор #14 -: 07 май 2016 - 14:29 »
Силно ми е „плацебо„ един и същи материал с една и съща капилярност и хигроскопичност, само заради половин часово мачкане и навиване да почне да си изменя свойствата... Лично мнение де.

И на мене в началото ми звучеше меко казано смешно, особено като почват да го навиват надебело, което към онзи момент се смяташе за пълна грешка. След няколко опита обаче стана lлюбимия метод за wick-ване.

може би е субективно, но ми се струва, че има файда (малка, но има).
Най-лесния начин да го тестваш е да пресушиш фитила от дръпки. При правилно шотландско руло трябва по фитила ти да се появят изцяло изсъхнали бели петънца, но изпарителя ти все още да не удря на сухо. Както казват някои, получава се един вид псевдо TC.
« Последна редакция: 07 май 2016 - 14:33 от SourceD »