Преминаването от тютюнопушене към ползване на електронни цигари има значителни ползи за здравето

Много здравителни предимства са докладвани от потребители на електронните цигари, според ново проучване, публикувано днес в  „International Journal of Environmental Research and Public Health” .  Проучването е световно изследване, с въпросника в 10 различни езика, за да оцени опита, начина на употреба, страничните ефекти и обезщетения наблюдавани от потребителите на електронните цигари.

Общо 19,441 потребители са участвали в изследването.  Повече от 80% са изцяло заменили пушенето с електронни цигари, а останалите са намалили консумацията на тютюн от 20 до 4 цигари на ден.  Основните изводи от проучването бяха, че потребителите използват електронни цигари, за да намалят или напълно да заместят пушенето заради здравословни причини.

Те започват използването с високи нива на никотин, като повече от 1 в 5 участниците стартират с по-високи от 20 mg/ml никотинова концентрация.  Електроннитр цигари са били ефективни заместители дори и при пушачите с висока зависимостта от тютюнопушенето, като повечето от тях, използващи 2-ра и 3-то поколение устройства.

Повече от половината съобщени странични ефекти; те са били леки и временни в повечето случаи, като най-честият симптом е сухота в устата и гърлото. Важното е, че са отчетени значителни предимсва за физиологичните функции (като например по-добро дишане, вкусови и обонятелни сетива), както и подобрения в предварително съществуващи болестни състояния (главно дихателни заболявания, хипертония и повишен холестерол).

„Това е най-голямото изследване сред потребители на e-цигари публикувано до сега“, заяви водещя изследовател и главен автор на анализа, д-р.Константинос Фарсалинос от „Onassis” Cardiac Surgery Center в Атина-Гърция.  Той отбеляза:  „Въпреки че изследването оценява само опита на специализирани потребители,  важно е да се проучи начина по която тази група  използва e-цигари, така че да можем да инструктираме пушачите как да използват успешно устройствата, за да преминат евентуално от  тютюнопушенето към употреба на електронни цигари.“

Проучването установи, че тези които са напълно заместили тютюнопушенето, са по-склонни да опитват здравословни предимства в сравнение с потребителите с двойна употреба. „Това е очаквано откритие“, каза д-р Фарсалинос. „Електронните цигари не са терапевтични свойства, но ползата им вместо на тютюн може определено  да доведе значителни предимства за здравето. Това се подкрепя от всички изследвания, провеждани досега в профила за безопасноста на електронните цигари. Въпреки това,  трябва да изчакаме за дългосрочните последващи изследвания  за да определим общото въздействие на електронните цигари върху здравето“
Само една изключително малка част (0.4%) съобщават че не са били пушачи в момента на стартирането на употребата на електронни цигари. Те са консумирали по-малко течност и са използвали по-ниски никотинови нива; повече от половината от тях са използвали не-никотинови течности. „Това е една много малка част от потребителите на елекронни цигари, в съответствие с други проучвания, които показват минимално приемане от непушачите“, заяви д-р Фарсалинос. „Трябва да се подчертае, че нито един от тях не стана пушач след  употребата на електронната цигара, факт който отхвърля  теорията на шлюз към тютюнопушенето“, добави той.

www.ecigarette-research.com

Превод : Nafsika Konstantinidou