Ново проучване потвърждава, че съставките в течността за електронни цигари представляват минимален здравословен риск

(източник: http://blog.casaa.org/2013/08/new-study-confirms-that-chemicals-in.html)

Филаделфия 8 Август 2013/ PRNewwire-USNewswire – от тази дата ползващите електронни цигари могат да дишат по-леко. Според оповестено проучване, направено от проф. Игор Бурстин (Igor Burstyn) от Drexel University School of Public Health основните съставки в течността за електронни цигари не представляват опасност за здравето нито за потребителите, ни за околните. Това е първото окончателно проучване на съставките в електронните цигари и то установи, че те не предизвикват здравословни проблеми в рамките на излагане на съставните вещества по нормален начин.

Електронните цигари за устройства, които нагряват флуид, в който има разтворен никотин, в резултат на което се образува аерозол (наричана от потребителите „пара“), който бива вдишан подобно на дима от нормална цигара. Те са използвани като ниско-рисков заместител на тютюнопушене от милиони бивши пушачи. Нарастващата популярност на тези продукти се счита за основна причина за низходящата тенденция на пушенето в световен мащаб. Въпреки, че експерти се обединяват около мнението, че рисковете при употреба на електронни цигари са значително по-малки в сравнение с пушенето на тютюневи продукти, е налице и дебат относно колко точно по-малък е рискът.

Чрез анализиране, основано на над 9000 наблюдения относно химичния състав на парата и течността за електронни цигари, д-р Бурстин заключава, че нивата на вредни вещества, на които са изложени потребителите на електронни цигари са незначителни и многократно под граничните стойности, които представляват риск за здравето. В допълнение, не съществува риск за околните. Предложенията за забрана на електронните цигари на места, където пушенето на тютюневи изделия е забранено беше продиктувано от притеснението за риск от пасивно пушене за околните. Резултатите от проучването показаха, че такъв риск не съществува.

Това е първото проучване, финансирано от Изследователския Фонд  към Потребителите застъпници на бездимните алтернативи (The Consumer Advocates for Smoke-free Alternatives (CASAA)). CASAA, е организация, основана изцяло на доброволен принцип, която се финансира изцяло чрез дарения, има за цел да популяризира наличието и използването на ниско-рискови алтернативи на тютюнопушенето. Илайн Келър (Elaine Keller), президент на CASAA, сподели за изследването: “През годините имаше много, но малки изследвания на течностите за електронни цигари и на вдишваната парат, но тези изследвания бяха или игнорирани или погрешно представени. Например изследвания, показали дори най-малко наличие на замърсители бяха използвани като пропаганда от противниците на електронните цигари, заради приликата с пушене на тютюневи продукти. Ние осъзнахме, че е необходим експертен преглед на наличните научни факти и изразяване на професионално мнение, с което да бъдат запознати нашите членове и законодателите. Ние споделихме идеята с нашите членове, които подкрепиха идеята с ентусиазъм и дариха, за да бъде тя осъществена.

Карл В. Филипс (Carl V. Phillips), Научен Директор на CASAA обобщава значимостта на проучването със следните думи: „Винаги е било ясно, че електронните цигари представляват многократно по-малък риск в сравнение с тютюнопушенето, но имаше несигурност дали при продължително във времето вдишване миксът от съставки представлява измерим риск. Дори тези от нас, които активно и продължително са насърчавали пушачи да заменят тютюневите цигари с електронни такива, са малко или много изненадани, че дори и в най-лошия сценарий рисковете са твърде малко. Изследването ни уверява, че рискът при електронните цигари е толкова нисък, колкото при никотино-заместващите терапии и бездимните алтернативи като бездимния тютюн. Всички те са 99% по-малко вредни от пушенето, при което има горене, а здравословните ползи от преминаването към бездимни алтернативи са равносилни на пълно отказване от тютюна и никотина.“

Д-р Филипс добавя: „Имаше призив от Администрацията по храни и лекарства (FDA) за ‚научен подход при законодателството‘. Точно този научен подход ни беше необходим, за да се създадат както добри регулации, така и основа за вземане информирани индивидуални решения: изследването обобщава наличното към момента знание и поставя цифрите по правилен и полезен начин.“

Проучването обръща внимание, че потребителите на електронни цигари вдишват значителни количества от основните съставки на течността за електронни цигари (пропилен гликол и глицерин). Въпреки, че тези вещества не са като цяло считани за опасни и вдишаните нива са далеч под гранично допустимите стойности, д-р Бурстин предложи продължително наблюдение, за да се потвърди, че няма риск при употребата им. Замърсителите представляват даже по-малка тревога. Въпреки твърденията, вреда поради намерени следи от формалдехид, акролеин (acrolein), нитрозамини, метали и етилен гликол в електронните цигари, проучването заключи, че всички тези вещества са установени в такива минимални количества, които не представляват здравен риск.

В обхвата на проучването не попадна изследване на ефекта от никотина, защото потребителите на електронни цигари го използват по свое желание. Никотинът, когато не се приема чрез тютюнопушене, е нискорисков и към момента не е установен като причинител на нито една болест. Въпреки това, подобно на кофеина и други социално приемливи вещества, леко увеличава риска от инфаркт и инсулт, и следователно електронните цигари, ведно тютюневите и никотинови продукти, вероятно не могат да бъдат обявени като абсолютно безвредни. Но що се отнася единствено и само до никотина, то вредата му е малка и абсолютно сравнима с неща от ежедневието неща като пиенето на кафе или яденето на сладко и е далеч по-безопасно от пушенето на тютюневи изделия.

Проучването не налично на следния адрес: http://publichealth.drexel.edu/SiteData/docs/ms08/f90349264250e603/ms08.pdf

Непрофесионален превод предоставен от nicknamed, на когото екипът на VapingBG благодари сърдечно

About nicknamed 6 Articles
nicknamed