Ново проучване доказва, че електронните цигари не втвърдяват артериите

В публикация на сайта си д-р Фарсалинос коментира, че според резултатите на най-новото проучване върху електронните цигари (представено по време на годишното събрание на European Association of Cardiovascular Imaging (EUROECHO 2013, Истанбул, Турция)), за разлика от тютюнопушенето, употребата на електронни цигари не води до втвърдяване на артериите на човешкото тяло.

Резултатите са факт след провеждане на изследване, в което са били включени 108 човека (51 използващи стандартни цигари и 57 използващи електронни цигари). Тестовете са проведени след 8 часова „почивка“ от стандартните цигари/електронните цигари. В два отделни дни, използващите тютюневи изделия участници в изследването са били помолени да изпушат 2 цигари и да използват електронна цигара с никотинова течност (18 мг/мл) в продължение на 10 минути. Замерванията при ползвателетие на електронни цигари са били извършени само на базата на употреба на електронни цигари (18 мг/мл) в продължение на 10 минути.

Участниците са били изследвани 20 минути след употребата на стандартните цигари/електронните цигари, като са направени ехографски замервания на 2 параметъра на еластичност на аортата.

Резултатите сочат че: изпушването на две стандартни цигари значително е втвърдило аортата, като всички замервания са показали между 17 и 22% влошаване на еластичността. На другия полюс- както при пушачите, така и при ползвателите на електронни цигари не се отчита никаква промяна в еластичостта на кръвоносния съд след употребата на електронна цигара.

Д-р Фарсалинос коментира, че резултатите са важни поради това, че еластичността на аортата е от изключително значение за евентуални бъдещи сърдечносъдови проблеми

EUROECHO2013-ecigs-page-001

Източник и допълнителна информация: http://www.ecigarette-research.com/web/index.php/research/144-electronic-cigarettes-contrary