Нарушено външно покритие на батерията (ремонт)

Искам да ви покажа в тази тема как да поправите батериите, на които защитната обвивка по някаква причина се е скъсала или нарушила. Ето пример за разкъсана обвивка на батерията :

Махате старата обвивка или каквото е останало от нея внимателно, като се стремите да не повредите батерията с инструментите, които ще използвате. По принцип става и само с ръце. Получава се ето това-гола батерия :

Аз използвах този термосвиваем шлаух от Фаста-има различни цветове :
https://www.fasttech.com/search?%20Battery%20PVC%20Heat%20Shrink%20Tubing%20
Размерите са както следва :
– 2 метра дължина
– 29 мм ширина

– 18,5-19 мм вътрешен диаметър
– 0,25 мм дебелина
След като сте оголили батерията, с ножица изрязвате от термосвиваемия шлаух подходящ размер, в нашия случай за батерия 18650, с плосък връх (flat top) и височина-65мм, парче с дължина-71,5 мм. Вкарвате батерията вътре, като откъм плюсовия и край оставяте термошлауха да стърчи 1мм повече спрямо минусовия.

Това се прави, защото отпред трябва да се покрие по-голяма площ и да обвие изолацията, която е сложена около пъпката на плюсовия полюс. Ако батерията ви е от другия вид, с по-малка и висока пъпка (button top), ще ви трябва още по-дълъг термошлаух. От тук следва да нагреете шлаухът.

Аз го направих с пистолет за горещ въздух, но шлауха е толкова тънък, че ще успеете с обикновен сешоар. И вече имате чисто здрава защитна обвивка, която да ви предпази от самоактивация и късо съединение. Вече няма от какво да се притеснявате за вашите устройства и батерии.


Може да използвате метода за всякакви кръгли батерии. Искам да споделя, че закупих от Викиват термосвиваем шлаух, но започваше от 1мм дебелина и след като направих батерията с него, не можеше да влезне в мода. Имайте предвид. че шлауха трябва да е много тънък.
Линк към продукта във Фаста :
https://www.fasttech.com/search?%20Battery%20PVC%20Heat%20Shrink%20Tubing%20
Ако желаете синьо, то е 30мм широко и 1метър дълго:
http://www.fasttech.com/products/1616/10004244/1140200-30mm-heat-shrink-wrap-1-meter
Други размери шлаух, подходящи за по-малки батерии:
https://www.fasttech.com/search?Heat%20Shrink%20Wrap%20(1-Meter)

БГ/Вейпър