Как да направим меш и намотка за генезис изпарител

За да започнем с изработката на намотката с меш  за генезис изпарител    трябва предварително да подготвим меша което се състои в това:
1.Измерване на необходимата дължина меш :
Да измерим с линийка, на око, с парче тел, игла, кламер или каквото ни е под ръка височината  която ще ни е необходима за изработката на меша. Необходимата височина трябва да се вземе в предвид от дъното на генезис изпарителя до нивото на което са гайките за захващане на намотките. Или по точно най-високата част на последната гайка за захващане на кантала(както е показано на снимката). За по-сигурно препоръчвам да изрежете меша малко повече от 0,5 до 1 сантиметра по-висок. Винаги може да срежете излишното от него. Единият край на меша се подрязва под ъгъл това се налага за да навлиза по-лесно в него течността за изпаряване. Или по-точно този край които е потопен в резервоара с  изпарителната течност.

Снимка на подрязан меш под ъгъл.


2. Широчината на меша :
Зависи от това какъв размер е дупката в която влиза. Така трябва да се изчисли че  като влезне в дупката на изпарителната площадка да е свободен да се движи за да взема въздух от там. Като под свободно имам предвид че съвсем леко да мърда не да е супер свободно около него защото течността ще изтича покрай меша когато генезиса е наклонен или в хоризонтално положение.
3. Обработване на меша :
То се състои в това да се нагрее меша до пълно зачервяване така наречената оксидация. За целта се използва бренер, бренер запалка, аз лично си ги правя на газовият котлон. Има хора които го правят и с обикновена запалка. И след това потапяте меша в чаша с вода. Тази операция трябва да е повторите няколко пъти. Оксидацията трябва да бъде направена много добре от нея зависи дали ще се получават червени точки(хот-спотове). Както и за по-лесната обработка на меша под формата на ролка.
4. Изработката на меша и превръщането му в ролка:
Има варианти когато меша се прави по-дебел това значи че широчината на парчето меш е повече и навитата ролка става с по-дебели стени този метод се използва когато изпаряваме течности с преобладаващо количество на ПГ(PG) или по-течни. Колкото е по-дебела стената на меш-ролката толкова повече енергия и време и трябва да се загрее. При някои генезиси няма допълнителен отвор за зареждане на течността за изпаряване и трябва да вземете това в предвид защото ще зареждате с течност през дупката на ролката меш. Това понякога води до разместване на намотката и хот-спотове (червени точки)  и трябва след всяко зареждане да се прави настройка имаите го в предвид. При по-гъстите течности с преобладаващо ВГ(VG) ролката меш се прави с максимално най-малко меш за да успее да преминава течността през малките му отвори и загряването му да става по-бързо с по-малко енергия.
5. Навиване на намотката за генезиса :
Навиването на намотката трябва да започне от минусовия пин където намотката се захваща с болт за изпарителната площадка. Там правите така наречената кукичка която поставяте така че да е по-посока на навиването на болта (по-часовниковата стрелка) това ще ви помогне когато завивате болта, кантала няма да излиза(бяга,измества се от оста с резбата) от болта.

Снимка на кукички погледнато отгоре :

На снимката е показано :
Голямата черна окръжност е оста на резбата на плюсовият пин  около нея  съм показал т. нар. кукичка(оцветена с оранжево) която показва посоката и мястото къде и как трябва да  бъде поставена намотката. Зелената стрелка показва посоката в която се завива гайката на плюсовият пин. Малката черна окръжност е оста с резбата на минусовият пин. Около него е показана в оранжево кукичката която посочва точно мястото и посоката на намотката как да бъде поставена и в каква посока за да не излиза от оста на резбата по-време на затягане. Синята стрелка показва посоката на затягане на резбата на минусовият пин.
След това вкарвате нещо в кухината на меша, започвате да навивате първата врътка кантал тя трябва да е максимално ниско до изпарителната площадка, но не трябва да опира в нея. Продължавате с намотките като се стремите да не ги стягате, навивате намотка след намотка без грам да престягате с минимално усилие и придържате предмета които е поставен в меша за опора. Края на намотката го захващате за плюсовият пин към оста с резбата по-същият начин под формата на кукичка и се стремите там кантала да е опънат но, не впит в меша продължавате да придържате елемента които е вътре в меша и затягате последната гайка на плюсовият пин. Остава само да наместите всяка витка на кантала да бъде на равно разстояние една от друга, за да загрява равномерно по-цялата дължина на кантала.
Защо да не се престяга меша? Когато се престегне меша и се впие кантала в него той запушва малките дупчици и течността не може да преминава от там. Значи в случая ако са 5-6 навивки реотан се блокират към 20-40 % от отворите и няма начин да не ви дава вкус на изгоряло. И се увеличава риска от хот-спот точки.

Снимка на сглобена намотка и как правилно да използваме иглата :

На снимката със синьо е показано как е правилно да се наглася намотката когато се получават хот-спот точки. Намотката трябва да се раздалечава съвсем внимателно с възможно най-малък ъгъл между иглата и меша с намотката. Иглата трябва да се използва като клин. Не да се забива цялата а само възможно най-малката част от върха и.
Със зелено съм показал как не трябва да се борави с иглата колкото е по-голям ъгъла между иглата и меша с намотката толкова по-вероятно е да се нарани меша и там да се получат хот-спотове.
Препоръчвам ви да използвате игла инжекционна заради формата на върха и като клин и за това че е лазерно заточена и по-този начин може да се измести кантала на съвсем минимално разстояние почти нивидимо от меша.
Защо точно игла? Защото е много остра и можете с клиновидният връх да преместите намотката максимално на най-малко разстояние от меша. Не трябва да забравяме че колкото е по-малко разстоянието от намотката до меша толкова по-бързо и качествено ще се загрява тя както и меша.
Ако сте с електронен мод намалете напрежението до край. Започвате с къси активации на старт бутона на мода без да задържате (натискаш-пускаш много бързо).Отнася се и за механичните модове с ултра бързи къси активации защото при тях не може да се намаля напрежението, то е постоянно гледате за хот-спотове и ги премахвате.
Защо бързи активации? Защото ако сте с мод вариват/вариволт колкото повече задържате толкова по-вероятно е да стане късо съединение, затова препоръчвам максимално да се намаля напрежението  на електронните модове, ако сте с механика при нея няма намаляне на напрежението тя отдава колкото и е останало в батерията и ако в момента е заредена на макс 4,2 волта като нищо при задържане ще стопи и прекъсне кантала и дори може да пробие меша или както му казваме да направи заварка. За това се използват ултра, къси и бързи активации. Вашата цел  при тези активации е ако видите че кантала е почервенял на дадено място а след него е по-тъмен или тотално изгаснал, това трябва  да означава само едно почервеняването е хот-спот или просто казано кантала там е опрял в меша и трябва незабавно на това място да се вкара  иглата съвсем леко като се внимава да не се пробие, разрани или разкъса меша. Това е мястото където кантала грее най-силно и след него е тъмен или изгаснал тотално. Трябва му съвсем минимално почти невидимо да се измести кантала от мястото където е опрял в меша много нежно. Всеки опит да напъвате повечко с иглата ще разтяга кантала и някъде по-дължината му  ще се получават още хот-спот точки напред или назад по намотката. Активирате отново ако грее на това място повтаряте операцията отново нежно. След като се справите с този хот-спот продължавате със следващия. В повечето случаи първите хот- спотове се появяват по-близко до плюсовият пин и от там вървят на надолу към минусовият пин. Но това е строго индивидуално за всеки един случаи. След всеки оправен хот-спот намотката ще изисква повече енергия, ако стане така че оправите повечето намотка и по някаква причина стане хот-спот на место което вече сте поправили веднага трябва да намалите напрежението на мода до край(ако е Вариват/вариволт). И се връщате да оправите червената точка и така до като цялата намотка светне равномерно навсякъде без хот-спотове. Хубаво е като правите намотката да е празен резервоара на генезиса и след като оправите хот-спотовете да направите няколко продължителни активации за да се нагрее хубаво кантала и меша или както му казвам да си направи калъп. След това трябва да направите няколко активации след като сте накапали малко количество течност върху намотката и меша за доработка на калъпа.
7. Наливане на течност :
За генезисите без отвор за наливане на течност това става от самия отвор на меша. След като налеете течност проверете за хот-спот точки да не би при самото зареждане да се стигнало до разместване на намотката. Наливате течност в генезиса пробвате дали свети равномерно реотана и качва ли течност. Ако тук вече имате проблем и той не е от хот-спотове това се дължи на дебелината на ролката меш. Ако не е от меша е възможно да е от вискозитета на течността вероятно по- голямото съдържание на ВГ(VG). В случая може да направите меша по-нисък(къс) на половина или дори да стърчи само 2-3 мм в резервоара но ако продължават проблемите ще ви трябва меш с по-големи дупки. Другото което можете да направите е да добавите вода към разтвора от 5 до 10 % за да се втечни разтвора и промени вискозитета му. Използвайте дестилирана или преварена и филтрирана вода. Ако течноста е ПГ и когато оставите генезиса легнал и започне да изтича значи проблема е в меша трябва да го направите първоначално с подгъв  някои дори го правят с два подгъва и чак тогава да започнете да го навивате на ролка.
Обяснявам какво е подгъв опитах се да направя снимка но не се вижда за това ще опитам да го обясня и покажа с графика :
С един подгъв представлява когато оксидирания меш  във вид на правоъгълник преди да го направим на ролка се прави един подгъв от тази страна която ползвате за височина на меша.  Подгъва трябва да е от 1-1,5мм зависи каква е дупката и чак тогава почвате да навивате като ролка останалият меш.

Снимка с един подгъв погледнато отгоре след като е направен на ролка меша :

С два подгъва е когато предварително оксидираното правоъгълно парче меш се подгъне един път на 1-1,5мм и след това още един път със същият размер и тогава вече правите на ролка останалото парче меш.

Снимка  с два подгъва погледнато отгоре :

Има и три и четери подгъва според нуждите ви и мястото което има за меша.

Снимка с три подгъва погледнато отгоре :

Това спомага за да спре да изтича изпаряваната течност от меша но в някои случаи   започва по-малко да качва течност към намотката или дори да дава вкус на изгоряло за това внимавайте и си направете най-правилната конфигурация която да ви служи безпроблемно или дръжте изпарителя прав. Не забравяйте че не се получава всеки път от първия път. Всеки изпарител е добър но си иска настройки. Колкото повече опитвате толкова по-лесно ще ви става боравенето с него.

П.П.Темата е за напреднали потребители. Прочетете темата внимателно ако нещо не ви е ясно попитайте тук във форума. Препоръчвам намотки с меш да се правят предимно с механични модове. Електронните вариволт/вариват модове не са за предпочитане при използването им с меш. Има вероятност да се стигне до безвъзвратно повреждане на вашето изпаряващо устройство.
Успех на всички.

Автор : БГ/Вейпър