Интервю с експерта по никотин на е-течностите Dr Jacques Le Houezec

Източник: http://www.ecigarettedirect.co.uk/ashtray-blog/2013/12/houzaq-interview-nicotine-eliquid.html

Непрофесионален превод : xlad
(предварително се извинявам за некачествения превод и правописните грешки)

Интервю с експерта по никотин на е-течностите Dr Jacques Le Houezec: Съхранение, безопасност и още:

От: James Dumworth



Неврологът д-р Якуес Ле Хоузек е почетен проподавател в Британския център за контролни проучвания на тютюна, Университета в Нотингам, Англия, член основател на http://www.srnt.org/ и управител на сайта http://www.treatobacco.net. Можете да намерите него блоговете в http://jlhamzer.over-blog.com/.

Е-течност и пристрастяване

JD : Една от най-интересните теории, които се появяват напоследък е предположението, че никотинът не може да бъде толкова пристрастяващ, колкото цигарите.
Макар че аз съм наясно, че най-вероятно се нуждаем от повече доказателства за това, вие на мнение ли сте, че никотинът сам по себе си може да бъде по-малко пристрастяващ, отколкото пушенето?

JLH : (.. Farsalinos et Ал, Докинс и др ) Според някои данни от проучвания над потребителите на електронна цигара изглежда, че изпарителите се чувстват по-малко зависими от електронната цигара, отколкото те са били от тютюнопушенето.
С течение на времето, те са склонни да използват по-ниски нива на концентрация на никотин в е-течноста която използват, и те оценяват себе си като по-малко пристрастени. Това би могло да бъде подкрепено от скорошно проучване над плъхове, което показва, че пристрастеността им към екстракт от тютюн е по голяма отколкото към чист никотин.

JD : Има ли данни за клинично тествана никотинова зависимост, и ако има, какви са резултатите?

JLH : Не, това би било неетично. Вие не можете да тествате това с непушачи. Изключение са тестовете на благоприятните ефекти на никотина при някои заболявания. Той е бил тестван при депресия и при болестта на Паркинсон, и не изглежда да се е създал апетит за никотин при тези тестове. При тези проучвания, броя на участващите лица е бил доста малък, така че това не е достатъчно, за да послужи като официално доказателство.

JD : Ако е така, какви са други съставки в цигарата/аспектите на пушенето, които могат да допринесат за пристрастяването?

JLH : Ние знаем, че други вещества в тютюневия дим (например МАО-инхибитори, които имат антидепресивни ефекти) вероятно взаимодействат с никотина, и увеличават зависимостта.

Опасностите при употреба на никотин

JD : Преди бяхте казали, че никотинът не е толкова опасен, колкото се смяташе досега. ( Вижhttps://www.ecigarettedirect.co.uk/ashtray-blog/2013/12/eliquid-nicotine-lethal-dose.html )
Тъй като ние не можем да проверим смъртоносни дози никотин върху реални хора, как можем да сме сигурни за нови оценки?

JLH : Тези изчисления са били извършени чрез използване на клинични данни от случайни или доброволни опити за самоубийство чрез никотиново поглъщане или други манипулации. Най-пресният случай отчете поглъщане на 1500 мг никотин, без фатален резултат. За сравнение мога да посоча, статия от Bernt Mayer, австрийски фармаколог, който заяви, че действителната смъртоносна доза е най-малко 500 до 1000 мг.

JD : Очевидно е, че хората не искат да изпитат никакви сериозни нежелани ефекти от никотина. Колко най-много никотин ( мг / кг ) потребител може да използва преди да се проявят сериозни неблагоприятени ефекти?

JLH : Когато вдишате никотин с цигари или електронни цигари, не можете да предозирате.

Пушачите и изпарителите знаят точно от каква доза се нуждаят и могат да регулират своя прием на база брой дърпания(вдишвания). Първият симптом на предозиране е гадене. Всички пушачи които пушат или изпаряват, при продозиране с никотин ще се чувстват като болни, и те просто ще спрат да пушат/изпаряват!

JD : Чували сме за хора, на които им се гади, след изяждане на цигара. Дали това се дължи на никотина в цигарите, или на други съставки?

JLH : Да, както току-що казах, това се дължи най-вече на никотина. Никотинът предизвиква гадене и повръщане в центровете на нервната система.

JD : Сред много хора остава усещането, че никотинът е причина за заболявания при непушачите. Очевидно е, че никотинът не е толкова вреден, колкото никотина с катран и отделянето на канцерогенни вещества при пушенето на цигари, но какви са  опасностите от употребата му в дългосрочен план, и колко е точно вреден в сравнение с тютюнопушенето?

JLH : Самият никотин не е вреден, особено при хората пристрастени към него като пушачите. Те бързо привикват към неговите ефекти. Единственият оставащ въпрос е какви са дългосрочните ефекти от вдишването на чист никотин. Ние все още нямаме отговор на този въпрос как влияе на хората, при все че и някои изпарители са го използвали в продължение на много години. Към днешна дата не сме виждали никакви нежелани ефекти.
Ние имаме някои данни от проучване при плъхове, при което те са излагани на вдишване на чист никотин в продължение на 2 години ( еквивалентни на човешкия живот за един плъх ). Резултатите не показват нежелани ефекти върху всички органи (без канцерогенен ефект, без белодробни ефекти, без сърдечно-съдови ефекти). Единствената отбелязана разлика между плъхове, които, когато са били изложени на никотин и контролните плъхове(такива които не са) е, че изложените на никотин плъхове тежат по-малко от контролните плъхове. Това, както знаем е по същия начин и при хората пушачи – те тежат по-малко, отколкото биха тежали, ако бяха непушачи.

JD : Бореца против тютюнопушенето Stanton Glatz твърди, че издишаните пари от изпарител са опасни хората не-изпарители.
Можем ли да се определи количествено опасността за хората не-изпарители от излагане на никотин от електронни цигари?

JLH : Ако има такава, тя би била много малка. Размерът на никотин изпарен във въздуха от потребителя на електронни цигари е много малък. И никой, дори и непушачите, не може да избегне излагането на никотин. Също така никотин има и в някои зеленчуци от същото семейство на тютюна, а именно домати, картофи, патладжани…
Във всеки случай, това не би трябвало да е проблем за общественото здраве.

Съхранение на е-течностите

JD : Кой е най-сигурният метод за съхранение на е -течност (възможно ли е да я замрaзим? )

JLH : Преди всичко, доколкото е възможно, те трябва да се пазят от светлина и въздух, защото той причинява окисляване на никотина, промяна на цвета му, но не и промяна на свойствата. Съхранение в хладилника или замразяване е добре.
Никотинът е доста стабилен дори и замразен (така се прави и при клиничните проучвания, когато трябва да се изследва никотин в кръвта на някой обект).

JD : Колко бързо се разваля е -течността, и колко време може да се съхранява за да е безопасна?

JLH : За е – течностите щях да съм по-загрижен за ароматите. Те със сигурност се разграждат по-бързо от никотина. За пресните е-течности се посочва, че те обикновено може да се използват до една година.
Но ако са замразени, те със сигурност могат да се съхраняват и за по-дълго. Уверен съм, че изследвания ще бъдат проведени в най-скоро време, за да се отговори и на този въпрос.

JD : Стара е -течност може да има пиперлив вкус. Дали тя е все още безопасна за употреба?

JLH : Това вероятно се дължи на разграждане на аромати. Вкуса на черен пипер сам по себе си е вкус на чист никотин, ако вкуса на ароматите се е разградил, то в течността е останал само вкуса на никотина.

JD : Ние знаем, че е – течностите могат да променят цвета си според различните хранителни аромати, бледи експозиции и т.н. – понякога стават тъмни, а понякога стават жълти.
Какви са причините за това, и има ли място за притеснение, когато това се случи?

JLH : Както казах по-горе, това се дължи на светлинното и въздушно окисление, то може да промени вкуса, но не би трябвало да промени ефектите(удара). Някои аромати, особено на тютюневи аромати или шоколад или кафе, могат да станат тъмни с времето, вероятно поради същите причини. Това не трябва да бъде причина за безпокойство, но аз бих препоръчал да се съхранияват на хладно място и далеч от светлина.


Ползите от изпаряването и употребата на никотин

JD : Какви, ако има такива, са ползите от никотина?

JLH : Никотинът е стимулант, подобно на кофеина, той има ободряващо действие. Но никотина има и други свойства, за които знаем малко или много. Има никотиновите рецептори навсякъде по тялото, включително и на храносмилателния тракт, но най-важните са в мозъка, и те си взаимодействат с много невротрансмитерни системи ( химията на мозъка ).
Доказано е, че никотинът може да помогне при много заболявания ( например депресия, болест на Паркинсон, шизофрения… ), но ползата му не е проучена обстойно и има необходимост от повече изследвания. Основният проблем е, че никотинът не може да бъде патентован, той е естествено вещество, така че би следвало да се използва модифицирана молекула, достатъчно близо до никотин, за да се получи желания ефект, и след това да се направят клинични проучвания, за да покаже желаният ефект. Фармацевтичната индустрия не е много активна в тази област, въпреки някои поощрения от страна на изследователите.

Видовете никотин

JD : Каква е разликата между никотин с фармацевтично качество, без фармацевтично качество и никотин с пестициди, и колко е важно да се използва фармацевтичен клас никотин?

JLH : Никотинът, независимо от целта, винаги се извлича от тютюн, защото това е най-евтиният начин да се получи. Тъй като никотина е алкалоид ( като кофеин, кокаин, кураре, и т.н.), и има много други алкалоиди в тютюна, е трудно да се получи 100% чист никотин. Винаги има малко количество примеси, дори в най-добрия фармацевтичен клас никотин. Така че, към този момент това е най-добрият продукт, който може да се използва, и именно той трябва да се използва за направата на е-течности за да се получи възможно най-безопасен продукт.

JD : Има ли някаква разлика между никотина, получени от тютюневи растения и този, получен от други източници?

JLH : Не, никотина си е никотин, без значение откъде и как се добива, а тютюна е растението, което го произвежда в най-големи количества.

Овкусители за е-течности

JF: Тъй като овкусителя променя рН нивото на никотина, кой е най-ефективният начин за проверка на съдържанието на никотин в овкусената е-течност?

JLH: Според мен, овкусителите се използват в много малки количества в е-течностите и това не би трябвало да променя рН нивото на никотина, но други експерти могат да имат различно мнение по този въпрос, аз не съм химик.

Метаболизъм на никотина

JD:  Какви метаболити(вещества) се образуват в тялото, след като никотина е бил метаболизиран.

JLH: Има различни метаболити, но най-важният количествено от тяхе котинина, който няма почти никакви фармакологични свойства, най-малко от гледна точка на пристрастяването. Никотинът се трансформира най вече в котинин в около 70-80%, а останалата част метаболити са в малки количества.


Vaping Политика и забраната на изпаряването в ЕС

JD : С електронните цигари, ние не може да се измъкнем в политическия аспект!
Въпреки че много учени обявяват електронните цигари за по-безопасни от пушенето, повечето страни, включително Великобритания и ЕС, се опитват да ги забранят (виж http://www.ecigarettedirect.co.uk/ashtray-blog/2013/11/new-eu-ecig-ban-how-to-defeat-it.html ). Какво мислите, че стои зад тези забрани?.

JLH : Това, от което се страхувам най-много, е липсата на знания и заблудата за никотина по отношение на политиците, но също така и от някои здравни специалисти и адвокати по контрол на тютюнопушенето. За мен това е което е заложено на картата тук. Има голяма нужда от образование за никотина.
Очевидно е, че има и лобита, които активно се въвеждат в заблуда относно електронните цигари, заради техния собствен дневен ред.

Много благодаря на д-р Houezec за споделяне на ценен времето си с нас!