* !!Често срещани съкращения и термини!!    ----->>>>> + -  за показване и скриване >>>>>>>

510 – Най-често използваното резбово съединяване на изпарителя към устройство. Резбата е 7х0,5 .
18350 - Модел батерия използвана в изпарителни устройства. С размери височина-35мм ширина-18мм
18490 - Модел батерия използва се в някои модели модове. Размери височина-49мм ширина-18мм
18500 - Друг модел батерия също използвана в някои модове. Размери височина-50мм ширина-18мм
18650 - Една от най-разпространените батерии за модове. Размери височина-65мм ширина-18мм
26650 -Малко по-голяма, също разпространена батерия. Размери височина-65мм ширина-26мм
Adapter – Used to allow a specific style of atomizer or cartomizer to fit onto a different styles of batteries.
Analog – Или казано по нашенски Аналогова цигара(обикновена цигара)
APV - Advanced Personal Vaporiser-Изпарително устройство за напреднали
Atomiser, Atomizer, Atty - Атомайзерът е нагревателен елемент в електронната цигара, който превръща икотиновата
течност в пара.Има няколко различни вида атомайзери. Всеки атомайзер се различава по своя дизайн и резби.
Някои са предназначени да произвеждат по-големи количества пара, други са специално предназначени за производство
на по-ароматна пара или “удар в гърлото”. Атомайзерите обикновено се използват с отделна касета или резервоар в който
се намира никотиновата течност.
Automatic – (Aвтоматични) Става въпрос за първото поколение електронни цигари с външен вид като на истински такива. Те са автоматични, защото подаването на напрежение към намотката става, когато започнете да дърпате през мундщука в случая филтъра. Няма старт бутон, а се използва микрофон или датчик. Друго име, под което можете, да ги срещнете е cig-a-like.
Batt – Съкращение на думата Battery. Означава батерия(и)
Battery –Батерия това е частта в електронната цигара, която се използва за захранване на намотката с енергия. При което се отделя топлина, която превръща Е-Течноста в пара.
Box Mod - Устройство за изпаряване с форма на кутия или подобна.
Cartridge, Cart – Пластмасов резервоар в който има абсорбиращ материал. Той служи, като резервоар за съхранение на Е-течността.
Cartomizer, Cartomiser, Carto – Tова е патрон или пълнител за еднократна употреба познат също, като Cartridge.
Cartomizer, Cartomiser Tank - Maлък резервоар(Танк) събиращ от 1,6-6 милилитра Е-течност.

1. Общ външен вид.
2. Тук е показан леко прозрачен за да се вижда устройството му.
3. Резервоар(Танк).
4. Polyfill-използван като фитил
5. Нагревателна намотка.
6. База с резба за свързване към батерията.
Charger – Зарядно за батерии.
Cig-a-likes – Това е първият модел електронна цигара, приличаща изцяло на аналогова такава.
Clearomiser, Clearomizer - Клеаромайзера е вид Картомайзер при който се вижда нивото на Е-Течноста и е обозначено на самия Танк(резервоар) в милилитри.

1. Общ външен вид.
2. Drip typ или мундщук.
3. Прозрачен резервоар разграфен в милилитри за по-лесно следене на оставащата Е-Течност в Клеаромайзер(Tank-резервоара).
4. Фитил
5. База с резба за свързване към батерията.
6. Нагревателна намотка.
Clone – Tова е копие на даден продукт. Също така го наричаме Клонинг.
Coil - Намотка
DCA - DCA площадка се използва при първоначалните модели RBA изпарители(306 Drip Cup Adapter-RDA) за накапване. DCA също означава Dual Coil Atomaizer Двойно Намотков Атомайзер което се използва в някои модели iGo и iClear 30.
DIY (Do-It-Yourself) – Направи си сам отнася се за хората, които сами си правят течностите за електронната цигара.
DCC - Dual Coil Cartomaizer-Двойно Намотков Картомайзер съдържа две намотки вместо една.
DCT - Dual Coil Cartomiser-Tank Двойно Намотков Картомайзер Танк
Debridged Atomiser - Това е преработка на два модела атомайзери 306/510 да заработят като един общ.
Direct Dripping or Dripping - Директно накапване или накапване Това е когато Е-Течноста се накапва направо в изпарителя.
DL (Direct Lung)- Директно вдишване на парата в белият дроб , без да се задържа в устата.
Dripping - Накапване метод за добавяне на Е-Течност в изпарителя. Това е когато потребителя накапва директно върху фитила няколко капки Е-Течност преди да започне да Вейпва.
Drip Tip –Дрип Тип или Дрипка
Dry Burn - Драй-Бърн метод за премахване на нагара от нагревателя .
E-Cig – Съкращение на Електронна цигара.
E-Juice – Нарича се още Е-Liquid или Е-Течност. Използва се в Електронните цигари, като течност за изпаряване.
Ego - Това е електронна цигара от първите поколения която използва 510 резба за своите аксесоари.
Electronic Cigarette – Устройство което загрява Е-Течността докато тя се превърне в пара.
Flooding - Наводнение получава се когато в изпарителя влезе прекалено много течност.
High Resistance or Standard Resistance - Атомайзер с високо съпротивление на реотана . За работата му е нужно по-високо напрежение.
Hot Spot -Причинява се от късо съединение в намотката.
Hybrid - Се нарича мод със специално изградена хибридна връзка между него и обслужваемия Генезис изпарител.
ICR Battery - E вид Литиево-Кобалтова акумулаторна батерия.
IMR Battery - E Литиево-Манганова акумулаторна батерия. Наричат ги още “high drain batteries”(с високо отдаване).
Isopropyl Alcohol - Изопропилов алкохол е течен разтвор, който се използва за почистване на някои части от електронна цигара или аксесоарите и например изпарители, връзки с батерията и други.
Joules - един от методите за измерване и контролиране на температурата в модовете.
Juice – Е-Сок, Е-Течност или това е течността която се изпарява при употребата на Електронна цигара.
Kanthal - Кантал е вид проводник който се използва за направата на нагревателни реотани в Електронните цигари.
Kick - Кик е модул предназначен да пасва във стандартен механичен мод. Превръща устройството в регулируем вариват, добавя някои защити и увеличава безопасността му.
Leaking – Tечове, това може да се случи, когато твърде много Е-Течност се добави към изпарителя. Или когато се е събрало, голямо количество конденз в изпарителната камера.
LED - Това е съкращение на светодиод.
LiFePO4 battery - Това е Литиево-Железен-Фосфат акумулаторна батерия.
Light Emitting Diode, LED – Това е многоцветен диод, който се използва в електронните устройства за да индикира, кога се зарежда, активира, превършва батерията и др.
Liquid – Нарича се Е-Течност или Е-Сок. Това е течност, която се изпарява, когато се използва електронна цигара.
Low Resistance, LR – Атомайзер или Картомайзер с нискоомна намотка. Това обикновено води до по-бързото му загряване и по-обилна пара.
mAh - Представлява милиампер часа. Най-общо казано, показва колко дълго ще издържи батерията.
Manual – Ръчна или батерия за електронна цигара, която има бутон(обикновено горе или отстрани на батерията) от където се активира нагревателя.
Mesh - Меш
Milligrams, mg – Милиграма(мг) количеството никотин в Е-Течността.
Millilitres, ml – Милилитри(мл) количеството течност в съдът в който се намира.
Mini – Mини така наричат електронните цигари който приличат на аналогови.
Modder - Е Вейпър който сам обича да си изгражда устройства.
Mod – Мод се разглежда в три основни категории:
Механичен Мод без електроника.
Електронен Мод(VV/VW/TC) използва електроника за подаване на напрежение към намотката.
Бокс Мод, може да е без или със електроника в зависимост от конфигурацията.
Mod Fuse– Предпазител(бушон)за Мод има кръгла форма с диаметър, като на батериите които ще се ползват. Поставя се в отделението за батериите от към(+)позитивната или (-)негативната страна на батерията. Това вече зависи от модела на предпазителя. Koгато стане късо съединение или се повиши температурата на батерията, предпазителят се задейства и прекъсва напрежението.
MTL - Когато парата се задържа в устата и след това се вкарва в белите дробове (стандартно пушене на цигара)
Multimeter -Мултиметър, Мултитестер или Мултицет известен още като Волт-Ом метър е електронен измервателен уред, който съчетава в себе си няколко измервателни функции. Това вече, зависи от модела и спецификацията му.
Needle tipped bottles - Това е специално предназначена пластмасова бутилка(туба) с железен накрайник (тип игла с отрязан връх), която се използва за зареждане на изпарители при които, мястото от където се зареждат е ограничено и тясно.
Nichrome - Нихром вид проводник използва за направата на нагревателни реотани в Електронните цигари.
Nicotine-Никотинът - Е безцветно, отровно съединение, естествено срещано в тютюневото растение.
Noob - Начинаещ
Ohm-Ом-Мярка за съпротивление.
Organic Cotton - Oрганичен памук използва се като фитил в изпарителите.
Passthrough-Пасстру Устройство за изпаряване което се включва към ЮСБ.
Pen Style- Тип писалка един от многото видове електронни цигари.
Personal Charging Case, PCC – Нещо като Пауер Банк.
Personal Vaporizor, PV – Лично изпарително устройство.
Propylene Glycol, PG –ПГ(PG) Пропиленгликол
Protected Batteries - Защитени батерии разполагат с вградена миниатюрна платка, която ги предпазва от преразреждане.
Rebuildable Atomisers - Обслужваеми изпарители се предлагат в различни разновидности.
Replacement Coil - Сменяема намотка тя е важна част в изпарителя. Излиза много по-изгодно от сменяемите глави. Но си иска сръчност от ваша страна.
RBA - RBA-РБА
RDA - RDA-РДА
RDTA - RDTA-РДТА
RTA - RTA-РТА
Shelf Life & Storage -Срок на годност и съхранение - Съхранявайте електронни течности на хладно и тъмно, но не студено. Избягвайте съхранение в хладилник,студените температури допринасят за разпадане химикалите и ги кара да се разделят. По същия начин се избягва висока температура и пряка слънчева светлина. Срока на годност се счита за две години. Ако купувате електронни течности, които не разполагат със срок на валидност, трябва да обърнете внимание на датата на покупката, за да имате обща представа с какво си имате работа.
Smoke Juice – Нарича се също и E-Liquid(Е-Течност) или E-Juice(Е-Сок). Това е течност, която се изпарява, когато се използва електронна цигара.
Starter Kit – Комплект за начинаещи който включва основно оборудване за електронна цигара, предназначено за начинаещи потребители.
Steeping – Отлежаване на домашно приготвени течностти  , след като сме добавили аромат. Времето за отлежаване е нужно , за да се разгърне аромата.
Stealth Vaping - техника на изпаряване използвана от Вейпърите, когато искат да не правят големи облаци.
Sub-ohming - Под-ома използва се от опитни вейпъри за изграждане на ниско омни намотки за произвеждане на големи облац.
Sweet Spot - Tова е баланс от няколко променливи, необходимо за постигане на задоволително вейпване. Тези променливи са напрежение, мощност, устойчивост и температурата на изпаряване.
Throat Hit, TH - Удар в гърлото
Vape – Вейп, вейпвам Действието ,когато използваме електронна цигара. От електронните цигари излиза пара а не дим обикновено, това се нарича Vaping(Вейпинг).
Vapor Cigarette – термин,който се отнася за електронните цигари.
Vapor Production - Паро производство това е свързано с Е-Течноста и количеството пара което може да се създаде чрез Вейпване. Това е изцяло свързано с Е-Течноста, настройките и начина на вейпване.
Variable-Voltage(VV) - Променливо напрежение устройството дава на потребителя възможност за регулиране напрежението на изпарителя.
Variable-Wattage - Настройваме желаната мощност , а самото устройство се грижи , какъвто и изпарител с каквото и съпротивление на намотката да сложим , то винаги да работи на зададената от нас мощност
Vegetable Glycerol or Vegetable Glycerin, VG – Глицерин
Wick – Фитил в някой случай, може да бъде използван меш или стоманено неръждаемо въже за фитил.

Автор Тема: Нагревател SS 430 Magnetic  (Прочетена 3738 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Krasi_T

• Hero Member
  • Публикации: 1346
  • Местонахождение: Пловдив
Re: Нагревател SS 430 Magnetic
« Отговор #15 -: 10 февруари 2016 - 20:17 »
Че каква да е - жица 
А виж  ако  е известен температурния ѝ коефициент  ще е полезно инфо за експериментаторите  ако  гонят  и  що-годе реални показания на температурата , май се споменава по темите за ТК   

Неактивен J_Bauer

• Hero Member
  • Публикации: 1092
  • Местонахождение: Монтана
« Отговор #16 -: 10 септември 2016 - 18:12 »
Тази тема отдавна не е активна, но реших да я "повдигна", защото имам странен проблем със стомана 430. Взех си от Crazy Wire една макара SS 430 с диаметър 0.44 мм, след като прочетох големи хвалби за нея в няколко форума. Била най-добра за температурен контрол, защото има най-висок температурен коефициент на съпротивление от всички други стомани. При мен обаче не работи коректно в този режим. Пробвах различни намотки на различни изпарители и на различни модове и все греда. Веднага след активиране мощността пада от, примерно, 20 вата на 5-6 вата и, естествено, много мижава пара.
На модовете ми с ДНА опитвах с настройки от Steam Engine и две други, посочени във форуми, пробвах и с въвеждане на температурния коефициент 0.00138 (138 на Eleaf iStick Pico и VTC Mini) - не става.
За първи път имам такъв проблем с проводник за ТК. Моля, ако някой използва този вид стомана и е доволен от нея, да сподели как го постига.

Неактивен Krasi_T

• Hero Member
« Отговор #17 -: 10 септември 2016 - 19:51 »
Пробваш с промяна на температурата докато  получиш  очакваното усещане и  после коригираш температурния коефициент пропорционално за да имаш и  що-годе познати  цифри   на дисплея 
Явно  или  коефициентът не е  този или  електрониката смята грешно 

Неактивен ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1075
  • Местонахождение: София
« Отговор #18 -: 10 септември 2016 - 20:51 »
God Save the Queen, обаче английските търговци може да се оплели нещо и да са изпратили, примерно SS316 или SS317 със или без L накрая, вместо 430, примерно.

Аз бих почнал с ниско значение на TCR, примерно от 80 и да вдигам постепенно нагоре, докато се получи комфортна пара, а термоконтролът да се включва някъде след 1-1,5-2 секунди max, след началото на дръпката.
Ако не знаеш къде отиваш, ще стигнеш някъде другаде.

Неактивен Smoking-maniac

• Hero Member
  • Публикации: 1662
  • https://smoking-maniac.com
    • Смокинг Маниак
  • Местонахождение: Варна
« Отговор #19 -: 10 септември 2016 - 22:35 »
Пробваш с промяна на температурата докато  получиш  очакваното усещане и  после коригираш температурния коефициент пропорционално за да имаш и  що-годе познати  цифри   на дисплея 
Явно  или  коефициентът не е  този или  електрониката смята грешно 

Това по метода на Нагоденко или Нагласьов?

Сега по питанката: Най напред трябва да изчистиш потенциални проблеми от самия нагревател - какво имам пред вид? Ако диаметъра на нагревателя е много голям може дори и при правилен коефициент/крива да получиш лоши резултати. При диаметри по големи от 2 - 2,5 мм (вътрешен) се получава следния проблем нагревателя стига зададената температура и електрониката регулира тя да не превишава прага, обаче поради големия диаметър и многото напоен памук течността не достига температурата на кипене/изпаряванен вътре а само на повърхността - от там идва малкото пара и сработването на защитата също.  Тук ако вдигнеш още температурата имаш вече изгаряне на повърхността а ниска температура във вътрешността.  Отдавна се каня да подготвя едно материалче по този повед със измервания и т.н. но все отлагам.  Опитай със по малък диаметър да нагласиш  TCR-a за да не стане натрупване на грешки.  Другата седмица ще си поиграя с SS430 - имам няколко размера, но не съм правил с него нагревател досега. Ще пиша тук до къде съм стигнал ...

П.П.  След като се подкара горе долу да работи един нагревател с ТК  трябва да се наблюдава дали зададената мощност не се събаря твърде много - ако си задал 40W а тя се събаря до 20W  сумарната мощност която се отдава пада същественно и парата също.  Правилно работещия ТК  и добре направения билд трябва да пипат примерно 10 - 15% за да регулират.  Ако много пада или мощността е много или течността е малко или въздуха и т.н.

П.П. 2   Проблема в този материал може да е това, че стойността на TCR-а е коефициент който има някаква линейност (или твърда зависимост) а SS430 може да има нелинейна зависимост ... това просто мисъл ми минава. В стрийм енджина може да имат изчислено нещо, но не знам дали е за този производител (от същия има жица и аз). Вероятно по лесно ще стане това с профил за DNA отколкото на други модове, но не съм срещал профил за SS 430 и ще трябва да се експериментира ...
« Последна редакция: 10 септември 2016 - 22:55 от Smoking-maniac »

Неактивен J_Bauer

• Hero Member
« Отговор #20 -: 10 септември 2016 - 23:00 »
Първите ми неуспехи бяха с намотка в вътрешен диаметър 2.5 мм - това си ми е на мен стандарта. Правих и микрокойл, и спейскойл. Сега съм сложил намотка с вътрешен диаметър 3 мм, спейскойл. Започна да се опитва да работи като хората при странния коефициент 0.00185, и при 0.00190 отново се омаза. Задал съм мощност 20 вата, както на всичките ми билдове с ТК. В най-добрия случай пада до 12-13 вата, в другите - под 10, до 5-6 дори... и рехава до почти никаква пара...
Такова чудо не ми се е случвало нито със стоманите 316L, 317L и 304, нито с NiFe 52, нито с титан...
Всички изброени проводници, с изключение на 304, съм купувал от англичаните. Почвам да се чудя дали не са ми продали нещо друго вместо стомана 430.
« Последна редакция: 10 септември 2016 - 23:06 от J_Bauer »

Неактивен Smoking-maniac

• Hero Member
  • Публикации: 1662
  • https://smoking-maniac.com
    • Смокинг Маниак
  • Местонахождение: Варна
« Отговор #21 -: 10 септември 2016 - 23:08 »
Досега не съм хващал англичаните в издънка - обаче ще правя проби със същата стомана така или иначе за да разберем проблема. Стана ми интересно - аз обичам занимавките  :D

Неактивен J_Bauer

• Hero Member
« Отговор #22 -: 10 септември 2016 - 23:15 »
Чакам с интерес резултата от твоите наблюдения. Не съм експерт в температурния контрол, но го ползвам отдавна и си намирам удовлетворителни за мен решения. С тая стомана 430 обаче се върнах в първи клас...

Неактивен Krasi_T

• Hero Member
« Отговор #23 -: 11 септември 2016 - 12:56 »
Какво пък и  на мен  ми е интересно  как може да се мине без стъкмистика , след като с дадените параметри  не се получава   :vape
Ще си  позволя обаче въпрос  към J_Bauer - а на някаква  (каква да е ) зададена температура   постига ли се  задоволителен резултат  ?

Неактивен J_Bauer

• Hero Member
« Отговор #24 -: 11 септември 2016 - 15:20 »
Получи се някакъв напредък  :)
Направих нова намотка - спейскойл с диаметър 2.5, 9 витки. Показа ми съпротивление 0.39 ома и с ръчно вкарване на коефициент 0.00138 тръгна. Не достига обаче зададената температура 220 C и сваля мощността най-много с един ват.
Прави ми впечателние и нещо друго, което наблюдавам и с други намотки и други жици. След като направя намотката, атомайзър аналайзъра ми дава едно съпротивление, ако оставя атмомайзъра да почива час-два, атомайзъра почва да ми показва с около 2 десети по-ниско базово съпротивление и леееко да се шашка. Като направя овъррайд и заключа съпротивлението, нещата се оправят трайно.
Това, което описвам, го правя с Кайфун 5, SJMY-клон, и мод SDNA 75.

И, в отговор на въпроса на колегата Краси_Т - свалих температурата на 200 С и започна да сваля мощността по-чуствително, но в нормални граници.

Нямам засега обяснение защо толкова дълго не се получаваше, вероятно нещо съм бъркал с билда... нищо, че вече съм направил стотици билдове  :D

Неактивен akozo

• Full Member
  • Публикации: 146
  • Местонахождение: Разград
« Отговор #25 -: 29 септември 2016 - 22:06 »
От съпротивлението на самото SDNA 75 е спада ,споделят в чуждите форуми..........Изпробвах метода им,дрипка на късо с много  дебел меден проводник,тест с анализатора и каквото излезе/при мен 0.5/ го нанасяш в мод-електрически-съпротивлене на мод,по подразбиране мисля беше 0.16/това в Escribe/Не открих голяма промяна,но не съм си и играл много,почти не го ползвам.По лесно ,ключиш и си в джаза
Yihi SX G,Q,Qmini,2 ML Class,Wismec Reuleaux DNA 200,  2 Hcigar VT75 NANO,SD SDNA 75,HANA dna 40,Cloupor mini plus 50w,GeekVape Eagle,3 Griffin 25,5.8ml, OBS Crius Plus,3 OBS Crius RTA  ,11 Taifun GT-S,SmokTech Pyrex RSSTDual Coil,8 Taifun GT-S,3  Kayfun lite,Kayfun 4,Smoktech Caterpillar RDA, Smoktech Glass DCT .

Неактивен J_Bauer

• Hero Member
« Отговор #26 -: 30 септември 2016 - 00:21 »
От съпротивлението на самото SDNA 75 е спада ,споделят в чуждите форуми..........Изпробвах метода им,дрипка на късо с много  дебел меден проводник,тест с анализатора и каквото излезе/при мен 0.5/ го нанасяш в мод-електрически-съпротивлене на мод,по подразбиране мисля беше 0.16/това в Escribe/Не открих голяма промяна,но не съм си и играл много,почти не го ползвам.По лесно ,ключиш и си в джаза

Тоя номер го направих още в самото начало - имам друг мод с ДНА 200 и съм наясно с това. Използвах здрав месингов болт, който имам от Милен (Смокинг Маниак), който би трябвало да гарантира "истинско късо съединение". При мен съпротивлението на мода се получи 0.006 ома и така съм го въвел в Escribe. Това 0.5, дето си го написал, ми се струва доста голямо съпротивление на мода.

Неактивен akozo

• Full Member
« Отговор #27 -: 30 септември 2016 - 08:36 »
Това ми отчете,но и както писах не го ползвам,та се отказах от ровичкане и DNA 200 имам,там не ми прави тези номера,при Hana dna 40, хуква ту на горе ту на долу,прегледах връзките,почистих ги,закова и не мърда.Не съм много на ти с електрониката но явно си е проблем на Evolv, с Yihi SX 350 платки и нагоре, ги няма тези изгъзици,засичат точно не променят съпр, и работят като калашник-AK-47.
Yihi SX G,Q,Qmini,2 ML Class,Wismec Reuleaux DNA 200,  2 Hcigar VT75 NANO,SD SDNA 75,HANA dna 40,Cloupor mini plus 50w,GeekVape Eagle,3 Griffin 25,5.8ml, OBS Crius Plus,3 OBS Crius RTA  ,11 Taifun GT-S,SmokTech Pyrex RSSTDual Coil,8 Taifun GT-S,3  Kayfun lite,Kayfun 4,Smoktech Caterpillar RDA, Smoktech Glass DCT .

Неактивен J_Bauer

• Hero Member
« Отговор #28 -: 30 септември 2016 - 09:52 »
Чак сега се зачетох в подписа ти... ми ти, освен Provari и Dicodes, имаш всички модове от висок клас, за които се сещам  :D
Както се казва, дай Боже всекиму, със здраве да си ги ползваш. Такъв арсенал е над възможностите ми и ще се задоволя с ДНА  ;)
Някой ден, когато имам достатъчно време и желание, ще прегледам моя SDNA 75 за евентуални "хардуерни проблеми", имам леки съмнения, че 510-конекторът не е достатъчно добър или, може би, връзката му с платката...

Неактивен akozo

• Full Member
« Отговор #29 -: 30 септември 2016 - 20:21 »
Дай Боже всекиму  ;),от край време съм привърженик на Yihi SX Mini,предлагаха ми да стана дистрбутор за региона/отказах,прекалено са скъпи за масовия потребител/
Отварях SDNA 75,масата е запоена за гайката,запоих я направо за резбата/няма ефект/ако решиш да правиш опити де......
За конектора и аз четох,според мен е софтуерен проблем и след време ще го оправят.