* !!Често срещани съкращения и термини!!    ----->>>>> + -  за показване и скриване >>>>>>>

510 – Най-често използваното резбово съединяване на изпарителя към устройство. Резбата е 7х0,5 .
18350 - Модел батерия използвана в изпарителни устройства. С размери височина-35мм ширина-18мм
18490 - Модел батерия използва се в някои модели модове. Размери височина-49мм ширина-18мм
18500 - Друг модел батерия също използвана в някои модове. Размери височина-50мм ширина-18мм
18650 - Една от най-разпространените батерии за модове. Размери височина-65мм ширина-18мм
26650 -Малко по-голяма, също разпространена батерия. Размери височина-65мм ширина-26мм
Adapter – Used to allow a specific style of atomizer or cartomizer to fit onto a different styles of batteries.
Analog – Или казано по нашенски Аналогова цигара(обикновена цигара)
APV - Advanced Personal Vaporiser-Изпарително устройство за напреднали
Atomiser, Atomizer, Atty - Атомайзерът е нагревателен елемент в електронната цигара, който превръща икотиновата
течност в пара.Има няколко различни вида атомайзери. Всеки атомайзер се различава по своя дизайн и резби.
Някои са предназначени да произвеждат по-големи количества пара, други са специално предназначени за производство
на по-ароматна пара или “удар в гърлото”. Атомайзерите обикновено се използват с отделна касета или резервоар в който
се намира никотиновата течност.
Automatic – (Aвтоматични) Става въпрос за първото поколение електронни цигари с външен вид като на истински такива. Те са автоматични, защото подаването на напрежение към намотката става, когато започнете да дърпате през мундщука в случая филтъра. Няма старт бутон, а се използва микрофон или датчик. Друго име, под което можете, да ги срещнете е cig-a-like.
Batt – Съкращение на думата Battery. Означава батерия(и)
Battery –Батерия това е частта в електронната цигара, която се използва за захранване на намотката с енергия. При което се отделя топлина, която превръща Е-Течноста в пара.
Box Mod - Устройство за изпаряване с форма на кутия или подобна.
Cartridge, Cart – Пластмасов резервоар в който има абсорбиращ материал. Той служи, като резервоар за съхранение на Е-течността.
Cartomizer, Cartomiser, Carto – Tова е патрон или пълнител за еднократна употреба познат също, като Cartridge.
Cartomizer, Cartomiser Tank - Maлък резервоар(Танк) събиращ от 1,6-6 милилитра Е-течност.

1. Общ външен вид.
2. Тук е показан леко прозрачен за да се вижда устройството му.
3. Резервоар(Танк).
4. Polyfill-използван като фитил
5. Нагревателна намотка.
6. База с резба за свързване към батерията.
Charger – Зарядно за батерии.
Cig-a-likes – Това е първият модел електронна цигара, приличаща изцяло на аналогова такава.
Clearomiser, Clearomizer - Клеаромайзера е вид Картомайзер при който се вижда нивото на Е-Течноста и е обозначено на самия Танк(резервоар) в милилитри.

1. Общ външен вид.
2. Drip typ или мундщук.
3. Прозрачен резервоар разграфен в милилитри за по-лесно следене на оставащата Е-Течност в Клеаромайзер(Tank-резервоара).
4. Фитил
5. База с резба за свързване към батерията.
6. Нагревателна намотка.
Clone – Tова е копие на даден продукт. Също така го наричаме Клонинг.
Coil - Намотка
DCA - DCA площадка се използва при първоначалните модели RBA изпарители(306 Drip Cup Adapter-RDA) за накапване. DCA също означава Dual Coil Atomaizer Двойно Намотков Атомайзер което се използва в някои модели iGo и iClear 30.
DIY (Do-It-Yourself) – Направи си сам отнася се за хората, които сами си правят течностите за електронната цигара.
DCC - Dual Coil Cartomaizer-Двойно Намотков Картомайзер съдържа две намотки вместо една.
DCT - Dual Coil Cartomiser-Tank Двойно Намотков Картомайзер Танк
Debridged Atomiser - Това е преработка на два модела атомайзери 306/510 да заработят като един общ.
Direct Dripping or Dripping - Директно накапване или накапване Това е когато Е-Течноста се накапва направо в изпарителя.
DL (Direct Lung)- Директно вдишване на парата в белият дроб , без да се задържа в устата.
Dripping - Накапване метод за добавяне на Е-Течност в изпарителя. Това е когато потребителя накапва директно върху фитила няколко капки Е-Течност преди да започне да Вейпва.
Drip Tip –Дрип Тип или Дрипка
Dry Burn - Драй-Бърн метод за премахване на нагара от нагревателя .
E-Cig – Съкращение на Електронна цигара.
E-Juice – Нарича се още Е-Liquid или Е-Течност. Използва се в Електронните цигари, като течност за изпаряване.
Ego - Това е електронна цигара от първите поколения която използва 510 резба за своите аксесоари.
Electronic Cigarette – Устройство което загрява Е-Течността докато тя се превърне в пара.
Flooding - Наводнение получава се когато в изпарителя влезе прекалено много течност.
High Resistance or Standard Resistance - Атомайзер с високо съпротивление на реотана . За работата му е нужно по-високо напрежение.
Hot Spot -Причинява се от късо съединение в намотката.
Hybrid - Се нарича мод със специално изградена хибридна връзка между него и обслужваемия Генезис изпарител.
ICR Battery - E вид Литиево-Кобалтова акумулаторна батерия.
IMR Battery - E Литиево-Манганова акумулаторна батерия. Наричат ги още “high drain batteries”(с високо отдаване).
Isopropyl Alcohol - Изопропилов алкохол е течен разтвор, който се използва за почистване на някои части от електронна цигара или аксесоарите и например изпарители, връзки с батерията и други.
Joules - един от методите за измерване и контролиране на температурата в модовете.
Juice – Е-Сок, Е-Течност или това е течността която се изпарява при употребата на Електронна цигара.
Kanthal - Кантал е вид проводник който се използва за направата на нагревателни реотани в Електронните цигари.
Kick - Кик е модул предназначен да пасва във стандартен механичен мод. Превръща устройството в регулируем вариват, добавя някои защити и увеличава безопасността му.
Leaking – Tечове, това може да се случи, когато твърде много Е-Течност се добави към изпарителя. Или когато се е събрало, голямо количество конденз в изпарителната камера.
LED - Това е съкращение на светодиод.
LiFePO4 battery - Това е Литиево-Железен-Фосфат акумулаторна батерия.
Light Emitting Diode, LED – Това е многоцветен диод, който се използва в електронните устройства за да индикира, кога се зарежда, активира, превършва батерията и др.
Liquid – Нарича се Е-Течност или Е-Сок. Това е течност, която се изпарява, когато се използва електронна цигара.
Low Resistance, LR – Атомайзер или Картомайзер с нискоомна намотка. Това обикновено води до по-бързото му загряване и по-обилна пара.
mAh - Представлява милиампер часа. Най-общо казано, показва колко дълго ще издържи батерията.
Manual – Ръчна или батерия за електронна цигара, която има бутон(обикновено горе или отстрани на батерията) от където се активира нагревателя.
Mesh - Меш
Milligrams, mg – Милиграма(мг) количеството никотин в Е-Течността.
Millilitres, ml – Милилитри(мл) количеството течност в съдът в който се намира.
Mini – Mини така наричат електронните цигари който приличат на аналогови.
Modder - Е Вейпър който сам обича да си изгражда устройства.
Mod – Мод се разглежда в три основни категории:
Механичен Мод без електроника.
Електронен Мод(VV/VW/TC) използва електроника за подаване на напрежение към намотката.
Бокс Мод, може да е без или със електроника в зависимост от конфигурацията.
Mod Fuse– Предпазител(бушон)за Мод има кръгла форма с диаметър, като на батериите които ще се ползват. Поставя се в отделението за батериите от към(+)позитивната или (-)негативната страна на батерията. Това вече зависи от модела на предпазителя. Koгато стане късо съединение или се повиши температурата на батерията, предпазителят се задейства и прекъсва напрежението.
MTL - Когато парата се задържа в устата и след това се вкарва в белите дробове (стандартно пушене на цигара)
Multimeter -Мултиметър, Мултитестер или Мултицет известен още като Волт-Ом метър е електронен измервателен уред, който съчетава в себе си няколко измервателни функции. Това вече, зависи от модела и спецификацията му.
Needle tipped bottles - Това е специално предназначена пластмасова бутилка(туба) с железен накрайник (тип игла с отрязан връх), която се използва за зареждане на изпарители при които, мястото от където се зареждат е ограничено и тясно.
Nichrome - Нихром вид проводник използва за направата на нагревателни реотани в Електронните цигари.
Nicotine-Никотинът - Е безцветно, отровно съединение, естествено срещано в тютюневото растение.
Noob - Начинаещ
Ohm-Ом-Мярка за съпротивление.
Organic Cotton - Oрганичен памук използва се като фитил в изпарителите.
Passthrough-Пасстру Устройство за изпаряване което се включва към ЮСБ.
Pen Style- Тип писалка един от многото видове електронни цигари.
Personal Charging Case, PCC – Нещо като Пауер Банк.
Personal Vaporizor, PV – Лично изпарително устройство.
Propylene Glycol, PG –ПГ(PG) Пропиленгликол
Protected Batteries - Защитени батерии разполагат с вградена миниатюрна платка, която ги предпазва от преразреждане.
Rebuildable Atomisers - Обслужваеми изпарители се предлагат в различни разновидности.
Replacement Coil - Сменяема намотка тя е важна част в изпарителя. Излиза много по-изгодно от сменяемите глави. Но си иска сръчност от ваша страна.
RBA - RBA-РБА
RDA - RDA-РДА
RDTA - RDTA-РДТА
RTA - RTA-РТА
Shelf Life & Storage -Срок на годност и съхранение - Съхранявайте електронни течности на хладно и тъмно, но не студено. Избягвайте съхранение в хладилник,студените температури допринасят за разпадане химикалите и ги кара да се разделят. По същия начин се избягва висока температура и пряка слънчева светлина. Срока на годност се счита за две години. Ако купувате електронни течности, които не разполагат със срок на валидност, трябва да обърнете внимание на датата на покупката, за да имате обща представа с какво си имате работа.
Smoke Juice – Нарича се също и E-Liquid(Е-Течност) или E-Juice(Е-Сок). Това е течност, която се изпарява, когато се използва електронна цигара.
Starter Kit – Комплект за начинаещи който включва основно оборудване за електронна цигара, предназначено за начинаещи потребители.
Steeping – Отлежаване на домашно приготвени течностти  , след като сме добавили аромат. Времето за отлежаване е нужно , за да се разгърне аромата.
Stealth Vaping - техника на изпаряване използвана от Вейпърите, когато искат да не правят големи облаци.
Sub-ohming - Под-ома използва се от опитни вейпъри за изграждане на ниско омни намотки за произвеждане на големи облац.
Sweet Spot - Tова е баланс от няколко променливи, необходимо за постигане на задоволително вейпване. Тези променливи са напрежение, мощност, устойчивост и температурата на изпаряване.
Throat Hit, TH - Удар в гърлото
Vape – Вейп, вейпвам Действието ,когато използваме електронна цигара. От електронните цигари излиза пара а не дим обикновено, това се нарича Vaping(Вейпинг).
Vapor Cigarette – термин,който се отнася за електронните цигари.
Vapor Production - Паро производство това е свързано с Е-Течноста и количеството пара което може да се създаде чрез Вейпване. Това е изцяло свързано с Е-Течноста, настройките и начина на вейпване.
Variable-Voltage(VV) - Променливо напрежение устройството дава на потребителя възможност за регулиране напрежението на изпарителя.
Variable-Wattage - Настройваме желаната мощност , а самото устройство се грижи , какъвто и изпарител с каквото и съпротивление на намотката да сложим , то винаги да работи на зададената от нас мощност
Vegetable Glycerol or Vegetable Glycerin, VG – Глицерин
Wick – Фитил в някой случай, може да бъде използван меш или стоманено неръждаемо въже за фитил.

Автор Тема: Видове намотки (снимков материал)  (Прочетена 21440 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен moby

• Hero Member
  • Публикации: 2378
  • Вейпо нема умре!
    • knitwicks.com
  • Местонахождение: Красно село
Re: Видове намотки (снимков материал)
« Отговор #255 -: 24 януари 2015 - 09:39 »
Защото няма дефиниции Сточ. Защото са приети като названия някъде от някой вейпър, който не е казал от-до когато е нарекал намотката си микро.
Лично за мен, микро койл "би трябвало" да е ДО Ф 1мм вътрешно сечение(не както ние правим 2-2.5 и й казваме микро). Също така събомна, както подсказва представката, чисто фразеологично би трябвало да е <=1Ом. Прието е обаче да се наричат така намотки под 0.5Ом.
Като се замислих (колкото и невероятно да е това) си е баш тъй. Някой казва нещо, на човеците им харесва и си става нарицателно, примери около нас за подобни неща колкото искаш, важното е да се разбираме (или поне да си мислим, че го правим).
Преди време бях попадал на описанието, звучащо в превод горе долу така -  "намотка - тръба", вероятно това описва по-точно и разбираемо намотките с прилепени витки, но сякаш не звучи толкова добре, а и по - лесно се пише микрокойл.
По-арно си е да е просто, голо и с дупка от долу!

Неактивен lucky7o

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 78
« Отговор #256 -: 07 февруари 2015 - 02:04 »
Някой, ако има желание да обясни за омовете на намотките. Колко ома е добре да бъде намотката - за менханичен мод примерно. Намерих някакъв калкулатор в сайта и като сметнах до сега съм пушил на един, та даже и по-малко ома. Какво се получава с вдигането на омовете? Каква е разликата да пушиш с намотка 1 ом и намотка с 1.6 ома (примерно) Повече пара, или по-малко? По-силен удар, или не ? Батерията с каква намотка издържа повече... Някакви такива елементарни неща, но за хората като мен, които не са наясно. Аз съм просто щастлив, че цигара пуши и не тече примерно, ама сигурно ще ми е по-добре, ако е понагласено нещо :)

Неактивен SashoGG

• Hero Member
  • Публикации: 1604
  • Местонахождение: Велико Търново
« Отговор #257 -: 07 февруари 2015 - 14:56 »
На първо време ти трябва поне едно Вамо за да се ориентираш какви намотки си направил.Иначе принципа за механика,колкото по-ниски омове,толкова по бързо и яко пали намотката,около 0,5 ома се старай,няма проблем и 0,7-0,8 ома.Нагоре от 1 ом вече ще ти работи доста вяло на механиката,там влизат ел.устройства,гласиш си ватовете,според личното усещане.И проби,то и в това е чара на занаята :)

Неактивен VodenDuh

• Hero Member
  • Публикации: 880
  • Местонахождение: София
« Отговор #258 -: 11 март 2015 - 16:08 »
Чета дискусии в други теми и се споменава намотка от никелов проводник.Въпроса ми към по-запознатите е :Как постигате някакво съпротивление на намотката,като за проводника дават съпротивление нa един линеен метър-ZERO :006

Неактивен nicknamed

• Global Moderator
  • Публикации: 2298
« Отговор #259 -: 11 март 2015 - 16:15 »
Чета дискусии в други теми и се споменава намотка от никелов проводник.Въпроса ми към по-запознатите е :Как постигате някакво съпротивление на намотката,като за проводника дават съпротивление нa един линеен метър-ZERO :006

От малкото, което съм чел, се ползва в dna40 (има активна тема в момента за тази платка  :D) в режим термо-контрол. Иначе аз го ползвах като проводник (каквото си е) за итака нагреватели, където трябва NR-R-NR.
Нека парата бъде с вас ;)

За да се вижда от къде сте -> Личен профил -> Публична информация -> най-долу "Местонахождение"

Свободата свършва там, където започва свободата на другия.

Неактивен VodenDuh

• Hero Member
  • Публикации: 880
« Отговор #260 -: 11 март 2015 - 16:20 »
Знам че се използва в кербованите намотки...ама цялата да я врътнеш от никел-какво ще се получи..Лично аз съм усуквал съпротивителен и несъпротивителен /никелов/проводник и ми се получи 0,1 ом...

Неактивен moby

• Hero Member
  • Публикации: 2378
  • Вейпо нема умре!
    • knitwicks.com
  • Местонахождение: Красно село
« Отговор #261 -: 11 март 2015 - 16:42 »
Ники, врътна ми се някакъв спомен, че беше правил намотка с никел в близкото минало. Голям пророк си бил  :beer
По-арно си е да е просто, голо и с дупка от долу!

Неактивен nicknamed

• Global Moderator
  • Публикации: 2298
« Отговор #262 -: 11 март 2015 - 18:04 »
Ники, врътна ми се някакъв спомен, че беше правил намотка с никел в близкото минало. Голям пророк си бил  :beer

хахахаха, така е бях си направил намотка, щото съм разсеян. Яко свети. Оттогава никелът ми е навит на картонче яко боядисано червено, за да не се включа в мрежата  :D :D :D
Нека парата бъде с вас ;)

За да се вижда от къде сте -> Личен профил -> Публична информация -> най-долу "Местонахождение"

Свободата свършва там, където започва свободата на другия.

Неактивен Smoking-maniac

• Hero Member
  • Публикации: 1662
  • https://smoking-maniac.com
    • Смокинг Маниак
  • Местонахождение: Варна
« Отговор #263 -: 11 март 2015 - 21:21 »

Не е точно 0 съпротивлението - просто е много малко и стандартен мултицет не го хваща. Имам 3 размера "NI 200"  което е за DNA40/25D специално  0,4 мм , 0,35 мм , 0,2 мм , мога да премеря с мост колко е точно съпротивлението му на метър ако толкова е фатално.

DNA40 работи до 0,06 Ома реално според самия Брандъм от Evolv ....

Неактивен danyel

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 66
« Отговор #264 -: 16 март 2015 - 00:22 »
Колеги, днес имах свободно време и се заиграх с единия кайфун и намотките. За начало спретнах кантал 0,45, 12 витки, 0,6 омаж, дебел тел 40 вата с начале, после минах на 45 в. а батерията направо се изхлузи при тая мръсна газ  :). Пара нормално, аромат добре, батерия / сони / - не добре. ;) Слязох на кантал 0,40, 10 витки, 0,7 омаж, 20 вата, после минах на 30 и същия резултат. Завъртях паралелна /субомна/ намотка две по 0,30 кантал, 10 витки, 0,4 омаж, 13 вата с начале, после минах на 25 в. До половината батерия е добре после, е не това което търся. Всичко това е с японски памук, а бе памук и микрокойл. Тъй де, мога да кажа, че за мен си остава най-добре 0,32 нихром 8 витки 1,0 - 1,1 ома, памук, пара добре аромат, чудесен, батерия държи без да променям нищо на 12 вата до самия край около 15 часа. Все пак идеята е да се изпарява качествнно без много манипулации и куфар с батерии.  :wine1   
« Последна редакция: 16 март 2015 - 00:27 от danyel »

Неактивен Topper

• Hero Member
  • Публикации: 2759
  • Je suis West Hamm !
« Отговор #265 -: 16 март 2015 - 00:34 »
И за колко време ти натрупва нагар "до невъзможност" номтоката от нихром ?
Аз вече се съмнявам в качеството/автентичността на това, което имаm като нихром 0.40...за седемица мах на Шаде и така се заклепва, че не може да изпарява под 20W
Няма извинение за неграмотност на ниво 4-и клас. Дори на 54г.
Гледаш, лети ято орли. Кацнат.... те лешояди!

Неактивен danyel

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 66
« Отговор #266 -: 16 март 2015 - 07:13 »
Пуша около 180-200мл на месец. Течностите ги сменям - тъмни и светли. Памука го мятам на около две седмици, а намотката я карам към два месеца. Не ми се е налагало да вдигам ватовете драстично. Що не сложиш по тънка жица. Аз карам 0,32 ма бургия 2мм.

Неактивен Topper

• Hero Member
  • Публикации: 2759
  • Je suis West Hamm !
« Отговор #267 -: 16 март 2015 - 10:51 »
А, за мен фаворита си е Кантал 0.35 на 1 ом.
Само реших да се върна към корените, защото някога много се изпаряваше с нихром (но доста по-тънък и на високи омове) но уви, този дебелия който ми дадоха явно не е много стока - заплексва ужасно.
Няма извинение за неграмотност на ниво 4-и клас. Дори на 54г.
Гледаш, лети ято орли. Кацнат.... те лешояди!

Неактивен Dinsf

• Hero Member
  • Публикации: 1747
  • Дибелия is back!
« Отговор #268 -: 18 юни 2016 - 09:50 »
Баси яката джаджа!

Неактивен ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1075
« Отговор #269 -: 18 юни 2016 - 10:10 »
Насъбрах за половин година над 50 бройки разни фюзеди, клептъни и прочие порнокойлове, меракът за експерименти обаче внезапно изчезна, и сега пак съм на намотки с единичен спейскойл, стомана 0,39 мм, между 0,4-0,5 Ома (за дрипера 0,26-0,27 Ома), термоконтрол, с подгряване 18-25 Вата.
И пафкам тихо, скромно и мързеливо, както ми пише в досието.
Ако не знаеш къде отиваш, ще стигнеш някъде другаде.