* !!Често срещани съкращения и термини!!    ----->>>>> + -  за показване и скриване >>>>>>>

510 – Най-често използваното резбово съединяване на изпарителя към устройство. Резбата е 7х0,5 .
18350 - Модел батерия използвана в изпарителни устройства. С размери височина-35мм ширина-18мм
18490 - Модел батерия използва се в някои модели модове. Размери височина-49мм ширина-18мм
18500 - Друг модел батерия също използвана в някои модове. Размери височина-50мм ширина-18мм
18650 - Една от най-разпространените батерии за модове. Размери височина-65мм ширина-18мм
26650 -Малко по-голяма, също разпространена батерия. Размери височина-65мм ширина-26мм
Adapter – Used to allow a specific style of atomizer or cartomizer to fit onto a different styles of batteries.
Analog – Или казано по нашенски Аналогова цигара(обикновена цигара)
APV - Advanced Personal Vaporiser-Изпарително устройство за напреднали
Atomiser, Atomizer, Atty - Атомайзерът е нагревателен елемент в електронната цигара, който превръща икотиновата
течност в пара.Има няколко различни вида атомайзери. Всеки атомайзер се различава по своя дизайн и резби.
Някои са предназначени да произвеждат по-големи количества пара, други са специално предназначени за производство
на по-ароматна пара или “удар в гърлото”. Атомайзерите обикновено се използват с отделна касета или резервоар в който
се намира никотиновата течност.
Automatic – (Aвтоматични) Става въпрос за първото поколение електронни цигари с външен вид като на истински такива. Те са автоматични, защото подаването на напрежение към намотката става, когато започнете да дърпате през мундщука в случая филтъра. Няма старт бутон, а се използва микрофон или датчик. Друго име, под което можете, да ги срещнете е cig-a-like.
Batt – Съкращение на думата Battery. Означава батерия(и)
Battery –Батерия това е частта в електронната цигара, която се използва за захранване на намотката с енергия. При което се отделя топлина, която превръща Е-Течноста в пара.
Box Mod - Устройство за изпаряване с форма на кутия или подобна.
Cartridge, Cart – Пластмасов резервоар в който има абсорбиращ материал. Той служи, като резервоар за съхранение на Е-течността.
Cartomizer, Cartomiser, Carto – Tова е патрон или пълнител за еднократна употреба познат също, като Cartridge.
Cartomizer, Cartomiser Tank - Maлък резервоар(Танк) събиращ от 1,6-6 милилитра Е-течност.

1. Общ външен вид.
2. Тук е показан леко прозрачен за да се вижда устройството му.
3. Резервоар(Танк).
4. Polyfill-използван като фитил
5. Нагревателна намотка.
6. База с резба за свързване към батерията.
Charger – Зарядно за батерии.
Cig-a-likes – Това е първият модел електронна цигара, приличаща изцяло на аналогова такава.
Clearomiser, Clearomizer - Клеаромайзера е вид Картомайзер при който се вижда нивото на Е-Течноста и е обозначено на самия Танк(резервоар) в милилитри.

1. Общ външен вид.
2. Drip typ или мундщук.
3. Прозрачен резервоар разграфен в милилитри за по-лесно следене на оставащата Е-Течност в Клеаромайзер(Tank-резервоара).
4. Фитил
5. База с резба за свързване към батерията.
6. Нагревателна намотка.
Clone – Tова е копие на даден продукт. Също така го наричаме Клонинг.
Coil - Намотка
DCA - DCA площадка се използва при първоначалните модели RBA изпарители(306 Drip Cup Adapter-RDA) за накапване. DCA също означава Dual Coil Atomaizer Двойно Намотков Атомайзер което се използва в някои модели iGo и iClear 30.
DIY (Do-It-Yourself) – Направи си сам отнася се за хората, които сами си правят течностите за електронната цигара.
DCC - Dual Coil Cartomaizer-Двойно Намотков Картомайзер съдържа две намотки вместо една.
DCT - Dual Coil Cartomiser-Tank Двойно Намотков Картомайзер Танк
Debridged Atomiser - Това е преработка на два модела атомайзери 306/510 да заработят като един общ.
Direct Dripping or Dripping - Директно накапване или накапване Това е когато Е-Течноста се накапва направо в изпарителя.
DL (Direct Lung)- Директно вдишване на парата в белият дроб , без да се задържа в устата.
Dripping - Накапване метод за добавяне на Е-Течност в изпарителя. Това е когато потребителя накапва директно върху фитила няколко капки Е-Течност преди да започне да Вейпва.
Drip Tip –Дрип Тип или Дрипка
Dry Burn - Драй-Бърн метод за премахване на нагара от нагревателя .
E-Cig – Съкращение на Електронна цигара.
E-Juice – Нарича се още Е-Liquid или Е-Течност. Използва се в Електронните цигари, като течност за изпаряване.
Ego - Това е електронна цигара от първите поколения която използва 510 резба за своите аксесоари.
Electronic Cigarette – Устройство което загрява Е-Течността докато тя се превърне в пара.
Flooding - Наводнение получава се когато в изпарителя влезе прекалено много течност.
High Resistance or Standard Resistance - Атомайзер с високо съпротивление на реотана . За работата му е нужно по-високо напрежение.
Hot Spot -Причинява се от късо съединение в намотката.
Hybrid - Се нарича мод със специално изградена хибридна връзка между него и обслужваемия Генезис изпарител.
ICR Battery - E вид Литиево-Кобалтова акумулаторна батерия.
IMR Battery - E Литиево-Манганова акумулаторна батерия. Наричат ги още “high drain batteries”(с високо отдаване).
Isopropyl Alcohol - Изопропилов алкохол е течен разтвор, който се използва за почистване на някои части от електронна цигара или аксесоарите и например изпарители, връзки с батерията и други.
Joules - един от методите за измерване и контролиране на температурата в модовете.
Juice – Е-Сок, Е-Течност или това е течността която се изпарява при употребата на Електронна цигара.
Kanthal - Кантал е вид проводник който се използва за направата на нагревателни реотани в Електронните цигари.
Kick - Кик е модул предназначен да пасва във стандартен механичен мод. Превръща устройството в регулируем вариват, добавя някои защити и увеличава безопасността му.
Leaking – Tечове, това може да се случи, когато твърде много Е-Течност се добави към изпарителя. Или когато се е събрало, голямо количество конденз в изпарителната камера.
LED - Това е съкращение на светодиод.
LiFePO4 battery - Това е Литиево-Железен-Фосфат акумулаторна батерия.
Light Emitting Diode, LED – Това е многоцветен диод, който се използва в електронните устройства за да индикира, кога се зарежда, активира, превършва батерията и др.
Liquid – Нарича се Е-Течност или Е-Сок. Това е течност, която се изпарява, когато се използва електронна цигара.
Low Resistance, LR – Атомайзер или Картомайзер с нискоомна намотка. Това обикновено води до по-бързото му загряване и по-обилна пара.
mAh - Представлява милиампер часа. Най-общо казано, показва колко дълго ще издържи батерията.
Manual – Ръчна или батерия за електронна цигара, която има бутон(обикновено горе или отстрани на батерията) от където се активира нагревателя.
Mesh - Меш
Milligrams, mg – Милиграма(мг) количеството никотин в Е-Течността.
Millilitres, ml – Милилитри(мл) количеството течност в съдът в който се намира.
Mini – Mини така наричат електронните цигари който приличат на аналогови.
Modder - Е Вейпър който сам обича да си изгражда устройства.
Mod – Мод се разглежда в три основни категории:
Механичен Мод без електроника.
Електронен Мод(VV/VW/TC) използва електроника за подаване на напрежение към намотката.
Бокс Мод, може да е без или със електроника в зависимост от конфигурацията.
Mod Fuse– Предпазител(бушон)за Мод има кръгла форма с диаметър, като на батериите които ще се ползват. Поставя се в отделението за батериите от към(+)позитивната или (-)негативната страна на батерията. Това вече зависи от модела на предпазителя. Koгато стане късо съединение или се повиши температурата на батерията, предпазителят се задейства и прекъсва напрежението.
MTL - Когато парата се задържа в устата и след това се вкарва в белите дробове (стандартно пушене на цигара)
Multimeter -Мултиметър, Мултитестер или Мултицет известен още като Волт-Ом метър е електронен измервателен уред, който съчетава в себе си няколко измервателни функции. Това вече, зависи от модела и спецификацията му.
Needle tipped bottles - Това е специално предназначена пластмасова бутилка(туба) с железен накрайник (тип игла с отрязан връх), която се използва за зареждане на изпарители при които, мястото от където се зареждат е ограничено и тясно.
Nichrome - Нихром вид проводник използва за направата на нагревателни реотани в Електронните цигари.
Nicotine-Никотинът - Е безцветно, отровно съединение, естествено срещано в тютюневото растение.
Noob - Начинаещ
Ohm-Ом-Мярка за съпротивление.
Organic Cotton - Oрганичен памук използва се като фитил в изпарителите.
Passthrough-Пасстру Устройство за изпаряване което се включва към ЮСБ.
Pen Style- Тип писалка един от многото видове електронни цигари.
Personal Charging Case, PCC – Нещо като Пауер Банк.
Personal Vaporizor, PV – Лично изпарително устройство.
Propylene Glycol, PG –ПГ(PG) Пропиленгликол
Protected Batteries - Защитени батерии разполагат с вградена миниатюрна платка, която ги предпазва от преразреждане.
Rebuildable Atomisers - Обслужваеми изпарители се предлагат в различни разновидности.
Replacement Coil - Сменяема намотка тя е важна част в изпарителя. Излиза много по-изгодно от сменяемите глави. Но си иска сръчност от ваша страна.
RBA - RBA-РБА
RDA - RDA-РДА
RDTA - RDTA-РДТА
RTA - RTA-РТА
Shelf Life & Storage -Срок на годност и съхранение - Съхранявайте електронни течности на хладно и тъмно, но не студено. Избягвайте съхранение в хладилник,студените температури допринасят за разпадане химикалите и ги кара да се разделят. По същия начин се избягва висока температура и пряка слънчева светлина. Срока на годност се счита за две години. Ако купувате електронни течности, които не разполагат със срок на валидност, трябва да обърнете внимание на датата на покупката, за да имате обща представа с какво си имате работа.
Smoke Juice – Нарича се също и E-Liquid(Е-Течност) или E-Juice(Е-Сок). Това е течност, която се изпарява, когато се използва електронна цигара.
Starter Kit – Комплект за начинаещи който включва основно оборудване за електронна цигара, предназначено за начинаещи потребители.
Steeping – Отлежаване на домашно приготвени течностти  , след като сме добавили аромат. Времето за отлежаване е нужно , за да се разгърне аромата.
Stealth Vaping - техника на изпаряване използвана от Вейпърите, когато искат да не правят големи облаци.
Sub-ohming - Под-ома използва се от опитни вейпъри за изграждане на ниско омни намотки за произвеждане на големи облац.
Sweet Spot - Tова е баланс от няколко променливи, необходимо за постигане на задоволително вейпване. Тези променливи са напрежение, мощност, устойчивост и температурата на изпаряване.
Throat Hit, TH - Удар в гърлото
Vape – Вейп, вейпвам Действието ,когато използваме електронна цигара. От електронните цигари излиза пара а не дим обикновено, това се нарича Vaping(Вейпинг).
Vapor Cigarette – термин,който се отнася за електронните цигари.
Vapor Production - Паро производство това е свързано с Е-Течноста и количеството пара което може да се създаде чрез Вейпване. Това е изцяло свързано с Е-Течноста, настройките и начина на вейпване.
Variable-Voltage(VV) - Променливо напрежение устройството дава на потребителя възможност за регулиране напрежението на изпарителя.
Variable-Wattage - Настройваме желаната мощност , а самото устройство се грижи , какъвто и изпарител с каквото и съпротивление на намотката да сложим , то винаги да работи на зададената от нас мощност
Vegetable Glycerol or Vegetable Glycerin, VG – Глицерин
Wick – Фитил в някой случай, може да бъде използван меш или стоманено неръждаемо въже за фитил.

Автор Тема: Диабет! Как влияят течностите?  (Прочетена 2200 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен R6kg

• Newbie
  • *
  • Публикации: 12
  • Облаци да има...
  • Местонахождение: Ямбол, Раднево
Диабет! Как влияят течностите?
« -: 05 февруари 2017 - 19:39 »
Здравейте, вейпъри!
Искам да помоля модераторите да преместят темата другаде ако сметнат, че мястото и не е тук.

Та на въпроса.. Някой чувал ли е, виждал ли е, чел ли е нещо по темата с вейпването и диабета?
 Искам да подаря цигара на човек, който е опитвал да пуши от Istick Pico + Kf.4 mini и му допадна.
 Проблема е, че страда от Захарен диабет (не е на инсулин).
 Опитвам се да намеря информация по темата, за да не стане беля..
 Единствено по темата съм намерил изказване на човек, който не ми изглежда като да е доктор  :4i4odok
 http://www.diabetes.co.uk/forum/threads/e-cigs-and-diabetes.39457/
Молбата ми е, ако някой може да ми даде повече информация или да ме насочи към по-подробни източници, да удари едно рамо.

Благодаря предварително!
« Последна редакция: 05 февруари 2017 - 19:42 от R6kg »

Неактивен SashoGG

• Hero Member
  • Публикации: 1604
  • Местонахождение: Велико Търново
Re: Диабет! Как влияят течностите?
« Отговор #1 -: 05 февруари 2017 - 19:46 »
Не мога да ти помогна особено,но мога да те насоча към това,какво съдържа течността и от там да търсиш за всяка съставка има ли противопоказания за диабетика.Та основните съставки са Пропилен гликол,Глицерин и Никотин.Понякога има и вода,но предполагам тя няма да е проблем.

Пропуснах,има и аромат някакъв,не че не може и без аромат де.Ароматите в по-голямата си част са за хранителната промишленост,някой с подсладител,някой не.Хубавото е,че могат да се елиминират.
« Последна редакция: 05 февруари 2017 - 19:53 от SashoGG »

Неактивен Topper

• Hero Member
  • Публикации: 2759
  • Je suis West Hamm !
« Отговор #2 -: 05 февруари 2017 - 20:22 »
Утре ще ти дам информация, оборудвах колежката си срещу мен от може би 6 месеца. Тя е на инсулин и се следи непрекъснато. Ще я питам от първа ръка, дали има промяна в картината.
Няма извинение за неграмотност на ниво 4-и клас. Дори на 54г.
Гледаш, лети ято орли. Кацнат.... те лешояди!

Неактивен R6kg

• Newbie
  • *
  • Облаци да има...
« Отговор #3 -: 05 февруари 2017 - 20:35 »
Благодаря ти Topper Точно такава информация от 1во лице би била много полезна, не само за мен, а и за всеки друг, който иска да разбере повече по темата.

Не мога да ти помогна особено,но мога да те насоча към това,какво съдържа течността и от там да търсиш за всяка съставка има ли противопоказания за диабетика.Та основните съставки са Пропилен гликол,Глицерин и Никотин.Понякога има и вода,но предполагам тя няма да е проблем.

Пропуснах,има и аромат някакъв,не че не може и без аромат де.Ароматите в по-голямата си част са за хранителната промишленост,някой с подсладител,някой не.Хубавото е,че могат да се елиминират.

Съставките са ми ясни. Търсих информация и поотделно за всяка съставка.
Пропуснах да кажа, че съм в отбора от 68,99 дни (според брояча) :) Имам известни познания вече.

Неактивен moby

• Hero Member
  • Публикации: 2378
  • Вейпо нема умре!
    • knitwicks.com
  • Местонахождение: Красно село
« Отговор #4 -: 05 февруари 2017 - 22:20 »
Ще дам малко инфо от първо лице.
Горе долу по едно и също време се случиха две неща в живота ми. Минах на електронна цигара и ми лепнаха диагнозата Диабет тип 2.
През годините съм търсил доста инфо за влиянието за жалост информацията е твърде оскъдна. За това съм правил опити върху себе си, като съм си проверявал кръвната захар преди и след изпаряване. Като цяло разликите са в рамките на статистическата грешка, нищо съществено.
Погледнато от друга страна диабета (не знам как е при инсулинозависимия, споделям само личен опит) се контролира най-добре с физическа активност, а преминаването ми от аналогово към електрическо никотинозадоволяване определено повиши физическата ми издръжливост.
Та бих казал така, от ноември 2012 година си изпарявам и горе долу от тогава си пия хапчетата. С известна промяна в хранителния режим и повечко физическа активност, с редки изключения поддържам нива на кръвната захар ако не същите, то близки до на тези, дето се водят за здрави.
Ще дам и един пример, малко фрапиращ, но истински. Декември 2015 в следствие на една уроинфекция произлязла от някакви камичета в бъбреците ми се стигна до спешното ми хоспитализиране. При изследванията, които ми бяха направени се оказа, че кръвната ми захар бе скочила на над 20. В последствие разбрах, че при подобни инфекции на моята (докторите ми казаха, че съм бил пред гътване с тези нива на не знам кое си) това не било ненормално, а все пак съм си носител на "клеймото" диабетик. След 5 дни ме изписаха с кръвна захар на 13 и нещо. По време на престоя ми в болницата не съм спирал при всяка възможност да си изпарявам, както и да тичам по стълбите нагоре на долу.
След като се прибрах в къщи една от първите ми работи беше да си купя кростренажор, лятото ползвам велосипед, но беше зима. След около седмица бях при личната си ендокриноложка и измерването показа около 8 при това не на гладно.
Моето мнение и от личен опит бих казал, че щом му е харесало на човека да си изпарява, но и да се движи, а и да си пие редовно хапчетата.  :vape
По-арно си е да е просто, голо и с дупка от долу!

Неактивен moby

• Hero Member
  • Вейпо нема умре!
    • knitwicks.com
« Отговор #5 -: 05 февруари 2017 - 22:43 »
Трупам постове :), ама съм длъжен да вкарам едно пояснение във връзка изказаното от мен по-горе
...
Моето мнение и от личен опит бих казал, че щом му е харесало на човека да си изпарява, но и да се движи, а и да си пие редовно хапчетата.  :vape
Само при условие, че изборът е между пушене и изпаряване. Инак най-доброто за него е да не се занимава с нито едно от двете.

Неактивен moby

• Hero Member
  • Вейпо нема умре!
    • knitwicks.com
« Отговор #6 -: 05 февруари 2017 - 22:55 »
С риск да стана досаден, ама се сетих още нещо във връзка с питането в първия пост.
Повечето информация, която съм откривал в мрежата е за това как влияят течностите върху инсулиновата резистентност. Та някъде там бях чел, че ароматите оказват влияние, като дори се споменаваше за такива с положително. По повод на прочетеното си взех аромат на канелени бисквитки, не ми харесаха, ефект не усетих да има :) Виж комбинацията от зелена ябълка с канела ми хареса, нарекох си го щрудел и периодично си го готвя :)
« Последна редакция: 05 февруари 2017 - 22:58 от moby »

Неактивен R6kg

• Newbie
  • *
  • Облаци да има...
« Отговор #7 -: 06 февруари 2017 - 07:56 »
Здравей Moby!
Изключително полезна информация! Благодаря, че сподели опита си. Жив и здрав да си!

Трупам постове :), ама съм длъжен да вкарам едно пояснение във връзка изказаното от мен по-гореСамо при условие, че изборът е между пушене и изпаряване. Инак най-доброто за него е да не се занимава с нито едно от двете.
Причината е, че е на аналогови от време на време.
Прави опити да ги спре окончателно но не му се получава на 100%. Затова реших да му предложа по-малкото зло и търся информация, за да не се окаже скрит капан.

Неактивен moby

• Hero Member
  • Вейпо нема умре!
    • knitwicks.com
« Отговор #8 -: 06 февруари 2017 - 09:14 »
Да си трупна още някой друг пост, че знае ли човек :)

Това с пушенето от време на време ми звучи доста относително, то и през 15 минути си е от време на време :) За мен има две крайности - пушиш или не пушиш. Такива като аз само на маса, аз с кафето сутрин или подобни са си чиста проба търсене на извинение за това, че си се подал на порока.
Много време възприемах вейпинга като увлечение (хоби) и до голяма степен отричах да е като пушенето. Да ама не, както казваше един тиливилизионен водещ, по-възрастни вероятно го помнят. Ние сме зависими и това си е реалността. Зависими от никотина, зависими от усещането, зависими от вкуса, зависими от различното, зависими от новото... Истината е, че сме зависими и те това си е.

Та R6kg, искам да ти кажа, ако наистина е един от тези дето пали по една две цигарки, щот не му е вкусно инак кафето, ми да минава на чай и хич му не трябват ни едните ни другите шитни.

Неактивен Topper

• Hero Member
  • Je suis West Hamm !
« Отговор #9 -: 06 февруари 2017 - 10:52 »
Така, информация от колежката. Тя е с доста тежка форма, на инсулин и си прави почти почасова статистика.
Не може да каже да има подобрение, а и едва ли някой би очаквал такова нещо от изпаряването.
Но е спряла изцяло цигарите (и нейните бяха 2-3 през няколко часа), чувства се физически по-добре и най-малкото не се влошават показателите й. А пуши 18мг! Не мога да кажа, че количеството е много, но на фона на концентрацията не е малко.
Така че, всеобщото заключение е - не вреди!

Неактивен R6kg

• Newbie
  • *
  • Облаци да има...
« Отговор #10 -: 06 февруари 2017 - 17:38 »
 Topper благодаря за поетата инициатива! Обнадежди ме, дори бих казал, че ме нави окончателно.
За подобряване не можем да говорим, така е. Въпроса е да не вреди повече :) Поздрави на колежката! Да си вейпва със здраве и ако има един вариант да спре, още по-добре.

Да си трупна още някой друг пост, че знае ли човек :)

Това с пушенето от време на време ми звучи доста относително, то и през 15 минути си е от време на време :) За мен има две крайности - пушиш или не пушиш. Такива като аз само на маса, аз с кафето сутрин или подобни са си чиста проба търсене на извинение за това, че си се подал на порока.
Много време възприемах вейпинга като увлечение (хоби) и до голяма степен отричах да е като пушенето. Да ама не, както казваше един тиливилизионен водещ, по-възрастни вероятно го помнят. Ние сме зависими и това си е реалността. Зависими от никотина, зависими от усещането, зависими от вкуса, зависими от различното, зависими от новото... Истината е, че сме зависими и те това си е.

Та R6kg, искам да ти кажа, ако наистина е един от тези дето пали по една две цигарки, щот не му е вкусно инак кафето, ми да минава на чай и хич му не трябват ни едните ни другите шитни.

Знам, че пуши... По колко дневно или седмично нямам информация.
Но щом търси еквиваленти значи има нужда. :)
И аз съм на мнение, че по-добре е да не се занимава с нищо от изброените, но всеки сам си носи кръста в крайна сметка. Аз се опитвам да му помогна да не мъкне оловния, а да смени поне с алумин :D

Неактивен Topper

• Hero Member
  • Je suis West Hamm !
« Отговор #11 -: 06 февруари 2017 - 20:33 »
"алуминий"

Неактивен R6kg

• Newbie
  • *
  • Облаци да има...
« Отговор #12 -: 06 февруари 2017 - 23:49 »
Off-Topic:
Приемам забележката Topper. Не написах цялата дума от чист мързел и глад  :popcorn :cheers